Opskriften på koldhævede boller er udarbejdet i samarbejde med Vangsgaard Treat.
Opskriften du har klikket dig ind på er verdens nemmeste og bedste opskrift på koldhævede boller. Siger jeg uden den mindste form for ydmyghed i stemmen, men de ER altså bare virkelig gode, og du vil aldrig fortryde at have bikset sådan en portion her sammen.
Koldhævede boller som da jeg var barn
Denne form for boller har fulgt mig siden jeg var barn, hvor min mor lavede dem på slump, og rørte dem sammen inden sengetid, så de kunne hæve natten over i køleskabet. Netop derfor har jeg et helt specielt forhold til koldhævede boller med hasselnødder, og for mig emmer de af kærlighed og hyggelige familieminder. Bollerne er dejligt sprøde og grove (men ikke for grove), fyldt med kerner og frø, og er samtidig dejligt mættende. Bollerne er ufatteligt nemme at lave, og kræver hverken en røremaskine eller en surdej, og man skal faktisk på intet tidspunkt have fingrene i dejen. Det er bare at røre dejen sammen om aftenen, forme bollerne med to skeer om morgenen og så ind i ovnen. Nemmere bliver det ikke!
Nemme koldhævede boller – verdens bedste opskrift!
Rundt omkring på nettet går boller som koldhæves under mange navne. “Køleskabsboller”, “brusebadsboller” eller bare koldhævede boller, som jeg har valgt at kalde min version. Lige meget hvad navn de går under, så er konceptet simpelt: du behøver aldrig have fingrene i dejen, bollerne skaber minimal opvask og rengøring og bollerne smager trods deres simpelhed helt vidunderligt.
Er du vild med koldhævede boller? Prøv også mine speltboller, grødboller eller kerneboller. Alle sammen opskrifter som ikke kræver æltning, men blot skal røres sammen aftenen forinden, formes som boller og bages i ovnen. Piv nemt og så er der hjemmebag til hele familien!
Find opskriften på brusebadsboller med hasselnødder her:
Koldhævede boller – verdens bedste!
Ingredienser
- 4 dl vand
- 15 g gær
- 50 g solsikkekerner
- 30 g hørfrø
- 1 tsk. groft salt
- 20 g grofthakkede hasselnødder
- 1 spsk hampefrø
- 1 spsk græskarkerner
- 200 g hvedemel
- 125 g fuldkornsmel (durum eller spelt)
- 25 g grahamsmel
Instruktioner
Aftenen før
- Med et piskeris (håndkraft) blandes vand og gær grundigt sammen.
- Tilsæt alt andet end mel og rør grundigt sammen.
- Mel tilsættes lidt efter lidt, så dejen til sidst får en konsistens som en tyk grød.
- Blandingen sættes på køl natten over (enten med film eller låg over, så fugten holdes inden i skålen).
Om morgenen
- Ovnen varmes ovnen op til 225 grader (varmluft).
- Bolledejen tages ud af køleskabet, og bollerne placeres på en bageplade. Det er nemmest hvis man gør former dem med to skeer. Efter hver bolle er formet og lagt på bagepladen kan man med fordel dyppe skeerne i en skål med vand, så dejen ikke klistrer så meget til skeerne.
- Bollerne bages i den forvarmede ovn i ca. 13-15 min til de er gyldne og lyder hule, når man banker på undersiden. Hold øje, alle ovne er forskellige.
- Lad bollerne køle en smule af på en bagerist, inden de skæres over