Koldhævede grødboller – svampede og lækre!

Opskriften på koldhævede grødboller indeholder reklamelinks markeret med *

Koldhævede grødboller - svampede og lækre!

Normalvis er jeg mest til sprøde boller med en sej midte, men min kæreste er mere til, når de er mere svampede konsistensen. De her boller er ved at få mig overbevist om, at blødere boller kan være en hård konkurrent til dem med sprød overflade!

I skrivende stund har jeg bagt disse koldhævede boller to gange. Begge gange med lige meget succes. Jeg har længe vidst, at man kunne bage boller med resterne af sin havregrød, men jeg fik af en eller anden grund ikke lige taget mig sammen til at give mig i kast projektet. Det har en lang påskeferie endelig skabt tid til, og nøøøj, hvor blev de bare fantastisk gode. De er helt anderledes end de boller jeg normalt bager, men disse koldhævede grødboller er kommet for at blive. Grøden giver dem nemlig den lækreste svampede konsistens, og det er vi flere herhjemme, som er helt tosset med!

Grødboller med lang holdbarhed

Desværre forholder det sig tit sådan med nybagte boller, at de ikke holder sig lækre mere end højst et par dage. Ofte kan de redes med en tur på brødristeren, men det er altså bare ikke det samme som når de er nybagte. Heldigvis har disse grødboller slet ikke det problem. Jeg vil vove den påstand, at det er de perfekte boller til madpakken, fordi de holder sig fugtige og gode i mange dage, hvis bare de er opbevaret i en tætlukket pose.

Nuværende situation: det er 5 dage siden, jeg bagte denne batch boller, og de er STADIG fantastisk gode og fugtige. Dét synes jeg faktisk er lidt af en bedrift!

Koldhævede grødboller - svampede og lækre!

Grød i koldhævede boller?

Det må siges at være det nye. Okay, måske ikke specielt nyt, men nyt for mig, og i hvert fald mega smart! Grøden giver massere af fugtighed til bollerne, og er helt sikkert en stor grund til at bollerne kan holde sig lækre så længe! Man kan sagtens lige koge en portion havregrød, køle den helt af og komme i, eller man kan bruge resterne af grøden fra dagen før.

Jeg elsker konceptet med koldhævede boller, som ikke har brug for røremaskine. Det bliver simpelthen ikke nemmere, når man kun skal bruge 10 min om aftenen på at røre dem sammen, sætte dem på køl, og så er de klar til at blive bagt og komme på morgenbordet dagen efter.

Spis f.eks. grødbollerne til frokost sammen med tunsalat eller rygeostsalat.

Koldhævede grødboller - svampede og lækre!

 

Find opskriften på koldhævede grødboller her:

4.58 fra 7 stemmer
svampede groedboller havregroedsboller
Koldhævede grødboller
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
15 min
Samlet tid
25 min
 
Antal: 10 stk
Ingredienser
Grød
  • 2 dl grovvalsede havregryn
  • 2 dl vand
  • 2 dl mælk
  • Et nip salt
Bolledej
  • 15 g gær + ca. 3 spsk vand til opløsning
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk honning
  • 50 g speltkerner*
  • 50 g solsikkekerner*
  • 100 g revet gulerod
  • 1 portion nedkølet grød (ca. 430g grød)
  • 100 g hvedemel
  • 150 g fuldkornshvedemel
Derudover
  • En skål grovvalsede havregryn til at vende bollerne i inden bagning
Sådan gør du
  1. Hvis ikke du har rester af havregrød skal denne koges først og derefter sættes på køl

  2. Vand og gær grundigt sammen til gæren er opløst (jeg brugte bare en ske. Røremaskine er ikke nødvendig)

  3. Tilsæt salt og honning og rør indtil honningen er en del af massen

  4. Tilsæt herefter speltkener, solsikkekerner, revet gulerod, nedkølet grød, hvedemel og fuldkornsmel, og bland godt sammen. Konsistensen skal være ligesom en tyk grød. Melmængden kan variere alt efter mærket, så spæd til, hvis den mangler!

  5. Kom skålen ind i køleskabet natten over med et låg eller film på, så væsken bliver nede ved bolledejen


  6. Om morgenen tændes ovnen på 225 grader varmluft, og dejen sættes frem på køkkenbordet

  7. Når ovnen er varm formes bollerne med to spiseskeer (evt. dyppet løbende i vand), vendes i grove havregryn og lægges på en bageplade

  8. Bag bollerne i 15-20 min i den forvarmede ovn

  9. Tag bollerne ud af ovnen når de føles hule at banke på, og lad dem køle af et øjeblik inden de skæres over

Opskriftsnoter

Melmængden varierer alt efter tykkelsen af grøden, så spæd evt. til med lidt mel, hvis dejen bliver meget tynd. Konsistensen af dejen skal være ligesom en tyk havregrød!

 

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

Dette indlæg har 6 kommentarer

  1. Virkelig lækre boller! Kunne ikke få speltkerner i vores Føtex, så prøvede at lave dem med forspirede boghvedekerner i stedet og det fungerede bare rigtig godt 😁

    1. Så dejligt at høre, at de blev en succes. Jeg må prøve med boghvedekerner næste gang, for jeg tror faktisk, at jeg har nogle liggende! 😀
      Rigtig god dag,

      Knus Anna

  2. Har lige bagt disse boller samt dine koldhævede hasselnødsboller her i weekenden og vil bare lige skrive at de blev helt fantastisk gode!
    Tusind tak for super nemme og lækre opskrifter 😊

    1. Hej Katharina,
      Det var da fantastisk! 🙂 Dejligt, du kunne lide dem! Det var da bare så lidt – jeg er bare rigtig glad for, at du har lyst til at følge med!
      Knus Anna

  3. Skal speltkernerne koges inden? Eller er det ikkecnødvendig når de bruges til bagværk? 🙈 på forhånd tak for svar, glæder mig til at prøve dem i weekenden.

    1. Hejsa!
      Det behøves ikke! Når kernerne står i blød natten over (som en del af dejen), bliver de fint bløde, og giver blot lidt bid til bollerne. Håber du kan lide dem!
      Knus Anna

Skriv et svar

Luk menu