Rugbrød med surdej og kerner

hjemmebagt rugbroed-med-kerner-groft-sundt-4

Hjemmebagt rugbrød med surdej er noget af det bedste, jeg ved. Jovist så smager det fortrinligt, men det bringer også bare så mange gode minder og associationer med sig. Bl.a. til hyggelige familie-frokoster, morgenmad hos mine bedsteforældre og søndage med nybagt rugbrød beklædt med et tykt lag smør.

Duften af nybagt rugbrød med surdej

Igennem hele min barndom har jeg været så heldig, at min mor har lavet hjemmebagt rugbrød. Det er altså liiige det mere luksus end rugbrødet fra Kohberg, skal jeg hilse at sige. Rugbrødsmadder er i sig selv ikke altid så spændende, men kvaliteten bliver højnet gevaldigt, når fyldet kommer ovenpå et saftigt, hjemmebagt rugbrød fyldt med kerner.

Som barn skar jeg altid endeskiven af rugbrødet, imens det stadig var lunt, og spiste den med smør på. Det var egentlig ikke så hensigtsmæssigt for resten af brødet, at det ikke fik lov at hvile og køle, men der er bare noget over de helt sprøde og seje endeskiver beklædt med tandsmør, som jeg stadig elsker den dag i dag.

hjemmebagt rugbroed-med-kerner-groft-sundt-4

Hjemmebagt rugbrød med surdej a la min moster

Opskriften her er klart  inspireret af min mors rugbrød, som oprindeligt er min mosters opskrift. Det er det rugbrød, jeg er vokset op med, og jeg knuselsker det. Det håber jeg også, at I kommer til. Det er jeg faktisk ret sikker på – det smager nemlig drøn godt.

Spis det f.eks. med solbærmarmelade, rygeostsalat, tunsalat, laksemousse eller til røræg… altså eller bare med smør 😉

Find opskriften på hjemmebagt rugbrød med kerner her:

4.34 fra 6 stemmer
hjemmebagt rugbroed-med-kerner-groft-sundt-4
Hjemmebagt rugbrød med kerner
Antal: 3 små eller 2 store
Ingredienser
Surdej (skal kun opstartes første gang)
 • 2 dl rugmel
 • 2 dl vand
 • 10 g gær
Dag 1
 • 200 g fuldkornshvedemel
 • 800 g rugmel
 • 1,1 liter vand
 • 2 spsk salt
 • 200 g rugbrødssurdej
Dag 2
 • 1 (malt) øl (33 cl)
 • 2 spsk sirup (gerne mørk sirup)
 • 500 g knækkede rugkerner
 • 2 dl frø og kerner (gerne solsikkekerner, hørfrø eller femkornsblanding)
 • 1/2 dl hasselnødder
 • Olie til at smøre rugbrødsformene
Sådan gør du
Opstart af surdej
 1. Dette trin skal kun udføres første gang, du bager rugbrød. Efterfølgende tager du nemlig en klat dej fra ved hver bagning, så den fungerer som din surdej. 

 2. Bland alle ingredienser i en stor skål (den hæver meget) og læg et fugtigt viskestykke over. 

 3. Lad surdejen stå i 2 døgn under viskestykket. Herefter vil den boble og været hævet lidt, og er hermed klar til at komme i dit rugbrød.

Dag 1 (om aftenen)
 1. Bland mel, vand, salt og rugbrødssurdej sammen i en stor skål og sæt den på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over til morgenen efter.

Dag 2 (om morgenen)
 1. Hak hasselnødderne groft, og kom disse i rugbrødsdejen fra dagen før sammen med øl, sirup, knækkede rugkerner, frø og kerner.

 2. Tag 200g rugbrødsdej fra og kom i en bøtte med tætsluttet låg. Denne skal opbevares i køleskabet, og vil til næste bagning fungere som din surdej.

 3. Smør 2 store eller 3 mindre rugbrødsforme grundigt (!) med olie eller smør, og hæld rugbrødsdejen heri, så den fylder ⅓ af formen.

 4. Lad dejen hæve under et fugtigt viskestykke i yderligere 3-4 timer, til den er hævet op så den fylder ⅔ af formen

 5. Når dejen har hævet prikkes den med en gaffel (ligesom en tærtebund) og bages ved 190 grader alm. ovn i 5-7 kvarter. Når jeg bager 3 mindre rugbrød, får de godt 90-100 minutter i ovnen. Rugbrødet skal være gyldent hele vejen rundt (når du tager det ud af formen) samt sprødt og mørkt på toppen.

 6. Efter bagning vendes rugbrødene forsigtigt ud af formen (jeg bruger en kniv til at løsne dem fra formen). Jeg lader dem ofte køle i et par minutter inden, så er det nemmere at få dem ud af formen, uden at de går i stykker.

 7. Lad brødene afkøle på en bagerist, og kom dem i en tætlukket plastikpose hver, når de er helt kolde. De kan sagtens fryses, så du kan tage rugbrød op efter behov. Hvis du bor alene, eller kun er 2 i husstanden kan du med fordel fryse dem ned i halve.

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram

6
Skriv et svar

avatar
  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Heidi
Gæst
Heidi

Lækkert brød! Kan man bruge surdejen man har lagt til siden efter bagning, til boller mm? Og hvilke boller ville du forslå med den surdej? 🙂

Robert
Gæst
Robert

Hej Heidi

God hjemmeside?
Skal surdejen, som man tager fra til næste bagning, indeholde ingredienserne hasselnødder, øl, sirup, frø og kerner og kan man lade dejen hæve op til 6-7 timer i stedet for de 3-4 timer?

VH.
Robert

Ida
Gæst
Ida

Hej Anna.
Hvad gør du med surdejen ved de efterfølgende bagninger – tager du den ud på køkkenbordet om morgenen uden at fodre den og lader den blive aktiv bare vha stuetemperatur inden du blander brødet om aftenen? Eller tager du den direkte fra køleskabet om aftenen når du skal bage?
Bedste hilsner, Ida

Luk menu