Grydebrød – saftigt og æltefrit!

grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste

Kender du den der følelse, hvor du pludselig får vanvittigt meget lyst til brød?

Den følelse oplever jeg sådan cirka 100 % af tiden, og derfor er smør og boysenbærmarmelade altid fast inventar i mit køleskab. Det samme er mel, gær, honning og salt i mine skabe. Man ved jo aldrig, hvornår man får lyst til brød, så det er med at være beredt.

Nemmeste og bedste grydebrød

Så meget som jeg elsker at lave (og spise) saftige boller eller brød lavet med surdej, så er det ikke altid, at jeg kan vente på, at surdejen bliver klar til bagning. Når det er tilfældet, har jeg det sidste lange stykke tid 9/10 gange tyet til dette rustikke og luftige grydebrød.

Grydebrødet er saftigt, sprødt, super smagfuldt og uden surdej. Dejen tager ingen tid lige at bikse sammen om aftenen, og efter en tur i køleskabet er den klar til at blive tryllet om til grydebrød om morgenen.

grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste

Koldhævet og sprødt grydebrød med øl

Grydebrød kan varieres i det uendelige, så betragt endelig opskriften som en “basis”-opskrift, hvor du kan variere og tilføje, ligesom du har lyst!

Jeg har valgt at dele opskriften i en helt simpel version med få ingredienser, da jeg elsker et godt saftigt brød uden lir. Det behøver virkelig ikke være et stort projekt at bage et godt morgenbrød, men er du til det, så kan du sagtens tilsætte kerner, frø og lign., samt forsøge dig med andre meltyper. Ved brug af frø skal du dog være opmærksom på, at de suger meget væske. Men hey, jeg har endnu ikke oplevet, at grydebrødet har slået fejl, så jeg tvivler på, at det sker hos dig!

grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste
grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste
grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste
grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste

Æltefrit brød i gryde med fuldkornsmel

Oftest rører og ælter jeg dej på røremaskine, men fidusen ved dette brød bagt i gryde er netop, at det hverken kræver en kraftig maskine eller klistrede fingre. Det kræver blot en røreskål, en røreske og en god arm. Og så en støbejernsgryde (reklamelink), som sørger for at brødet bliver saftigt, sprødt, sejt og luftigt.

Prøv brødet som panini med seranoskinke, med hummus og bagte tomater, som bruschetta med pesto eller med ricotta og æblekompot.

grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste

Find opskriften på saftigt grydebrød her:

grydebroed-aeltefrit-sproedt-saftigt-opskrift-bedste-nemmeste

Grydebrød

Prøv verdens bedste æltefrie grydebrød. Brødet er rustikt, saftigt og super sprødt. Det er nemt og hurtigt at lave, og smager fantastisk lunt med smør på.
4,81 fra 26 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse35 minutter
Hævetid12 timer
I alt12 timer 40 minutter

Ingredienser

Grej

Ingredienser

  • 300 ml vand
  • 300 ml øl ((kan erstattes af vand))
  • 10 g gær
  • 1 tsk honning
  • 400 g alm. hvedemel eller manitoba hvedemel
  • 250 g fuldkornsmel ((fuldkornshvedemel, groft ølandshvedemel eller lign.))
  • 1 spsk groft salt ((15 g))

Instruktioner

Om aftenen

  • Opløs gær i vand, øl og honning, og tilsæt mel og groft salt. Rør dejen grundigt sammen.
  • Kom et fugtigt viskestykker over skålen og sæt den på køl natten over.

Om morgenen

  • Sæt støbejernsgryden i ovnen, og tænd den på 250 grader varmluft.
  • Når ovnen og gryden er gennemvarm (efter en halv times tid), tages gryden ud af ovnen og der drysses med mel i bunden.
  • Kom dejen i den varme gryde, og læg låget på med det samme.
  • Sæt gryden i ovnen med låget på og bag det i 30 min.
  • Efter de 30 min tages låget af, skrues evt. lidt ned for varmen, og brødet bages yderligere i ca. 10-15 min til det er mørkt gyldent.
  • Når brødet er færdigt, sprødt og lyder hult, når du banker på det, vendes det ud af gryden på en bagerist.
  • Lad brødet køle af inden du skærer i det.

Noter

  1. Du kan med fordel røre alle brødets ingredienser sammen på nær salt, og vente med at tilføje det efter en times tid, hvor den sammenrørte dej har stået på køkkenbordet. Dette er ikke nødvendigt, men giver et godt resultat.
  2. Hvis du ønsker et helt rundt brød, kan du komme dejen i en hævekurv beklædt med et hør-viskestykke og mel enten når den skal i køleskabet, eller om morgenen når den er hævet og ovnen varmes op.
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.
Abonner
Giv besked om
64 Comments
Nyeste
Ældste
Inline Feedbacks
View all comments