Guide til surdej: opstart og overlevelse

opstart af surdej - lav din egen surdej

Først: har du en færdig surdej, så hop direkte til opskriften på verdens bedste surdejsboller her.

Dernæst: læn dig tilbage i stolen, tag benene op, og indstil dig på, at denne guide til at opstarte en surdej, og at få den til at overleve, er lang og grundig, men frygt ej, den har til gengæld alt, du har brug for.

Tidligere synes jeg, at det virkede virkelig indviklet at opstarte en surdej. Det er jeg sikker på at nogen af jer bag skærmen kan nikke genkendende til. Lige meget hvor meget jeg prøvede at skabe magi med mel og vand, så endte det aldrig i det luftige og lækre surdejsbrød, som jeg håbede på. Efter mange mislykkedes forsøg fandt jeg ud af, at opstarten og pasningen af min surdej gik bedre, jo mindre regelret jeg var, og jo mindre højtideligt jeg tog det.

Jeg kan godt lide, når ting ikke bliver gjort unødvendigt indviklede, og det er sådan set også gældende for surdej. Jeg har på nuværende tidspunkt 2 meget tilfredse glas surdej stående i mit køleskab, som begge vidner om, at man ikke behøver at være over dem som en høg, for at de overlever.

opstart af surdej - lav din egen surdej

Jeg har forsøgt at suge alles gode råd til mig i kampen om at opstarte en surdej, og nu er det endelig lykkes mig at lave en god en! …og naturligvis at bage fantastiske surdejsboller og surdejsbrød med den ikke at forglemme. Dermed en oplagt grund til, at denne guide er opstået 😉 Det behøver ikke være så svært, og når det er, så har jeg forhåbentligt svarene på dit spørgsmål i denne guide! Alternativt er du altid velkommen til at smide en kommentar afsted, så vil jeg forsøge at svare på den.

I min optik slår dej med surdej altid gærdej af pinden ift. de parametre, jeg anser for at være vigtigst for godt brød. Surdej bidrager med en fantastisk smag, en sej midte og en sprød skorpe til dit brød, og det er i sandhed et helt nyt brødunivers, som åbner sig, når der står et glas surdej i køleskabet. Surdej fungerer også som et naturligt hævemiddel, hvor du (med en god en af slagsen) kan udelade gær i dit bagværk.

opstart af surdej - lav din egen surdej

Alt det nørdede bag surdejen vil jeg egentlig overlade til mine dygtige blogger-kollegaer Maria og Cathrine, og så vil jeg i stedet holde mig til det praktiske: min nye, lille og boblende organisme laver noget af det bedste brød, jeg nogensinde har smagt, og du skal i køkkenet NU og lave din egen. Altså når du har læst guiden færdig 😉 Hvis du vil læse mere om hvorfor og hvordan surdejen udvikler sig i opstartsdagene, så kan finde Marias forklaring lige her.

En surdej er faktisk lidt ligesom at have et kæledyr. Den kræver opmærksomhed, kærlighed og skal passes og plejes for, at den overlever.

En surdej er mest krævende i starten, og så bliver den nemmere og nemmere at holde i live. Resten af dens liv (som forhåbentligt bliver langt og lykkeligt) skal den blot fodres og hav lov at udvikle sig på køkkenbordet til tider. En surdej lever af vand og mel, så du skal ikke være fedtet med at fodre den. Tager du på ferie, har jeg ladt mig fortælle, at den kan holde 2 uger på køl uden kærlighed og mad. Alternativt kan du jo låne den ud til en surdejs-babysitter. Jeg er sikker på, at du kender en, som gerne vil passe sådan en, og det brød som følger med! 😉

opstart af surdej - lav din egen surdej

 

Opstart af SURDEJ:

4.67 fra 9 stemmer
surdej
Opstart surdej
Ret: Morgenmad
Antal: 1 glas surdej
Ingredienser
Dag 1
 • 1,5 dl hvedemel (evt. stenformalet)
 • 1,5 dl fuldkorns hvedemel (eller andet fuldkornsmel)
 • 3 dl vand
Dag 3
 • 2 spsk mel (gerne halv alm. og halv fuldkorn)
 • 2 spsk vand
Sådan gør du
Dag 1
 1. Bland mel og vand grundigt sammen i et stort glas, så det bliver til en glat dej

 2. Lad surdejen stå på køkkenbordet uden låg, og rør hvis der begynder at komme brun væske på toppen (eller i lag). Ellers lader du den bare være, så den kan få lov at arbejde.

 3. Undgå at glasset står i solen.

Dag 2
 1. Indenfor dag 2 eller 3 begynder surdejen at hæve lidt, og det skal den bare have lov til. Udskiller den brun væske, røres rundt. Kommer der skorpe på, tages den af og smides ud, og der røres rundt i den resterende surdej.

Dag 3
 1. Fodr’ surdejen med mel og vand og rør godt til der ingen klumper er

Dag 4-5
 1. Når surdejen dufter surt/af øl, smager surt (jeps, nederen step, men smag lige!), og bobler, så kan den begynde at blive brugt til bagning. Surdej udvikler sig forskelligt, så hold øje med hvornår den er klar, så den ikke bliver dårlig!


 2. Hvis du ikke vil bruge den med det samme, så sæt den på køl (med låg på). Som udgangspunkt skal surdejen altid have låg på på køl, og ikke låg på, når den er udenfor køl.

Opskriftsnoter

En surdej arter sig sommetider forskelligt. Billedeksempler nedenfor viser, hvordan et opstartsforløb kan se ud.

 
OPSTARTEN STEP-BY-STEP:

En surdej arter sig forskelligt. Billedeksempler nedenfor viser, hvordan et opstartsforløb af en surdej kan se ud, men det er intet facit.

Obs! Jeg har oplevet, at surdejen bliver hurtigere færdig i varmt vejr. Vær opmærksom på dette, og gå mere op i, om den dufter surt og bobler, end hvor mange dage, der er gået.

Dag 1

Dag 2: udskillelse af brun væske

surdej

Dag 2: skorpe på surdej

Dag 3: efter fodring

surdej

Dag 4: surdejen dufter syrligt, bobler og er klar til brug!

 

FØRSTEHJÆLP TIL DIN SURDEJ:

Når du så har fundet din indre speltmor frem, og din nye surdej står og bobler fornøjet på køkkenbordet, så er næste essentielle spørgsmål:

Hvordan holder man så sådan en slambert i live, når den er opstartet?

Surdejs-survival

Sådan gør du

Omrøring

 1. Din surdej har godt af at blive rørt i en gang om dagen, men den kan sagtens overleve uden. Bare vær opmærksom, hvis den udskiller brunlig væske eller lign. (se nedenfor)

 2. Vær omhyggelig med røre grundigt, så der ikke er mel, som ikke bliver opløst, eller surdej som kan blive dårligt

Fodring
 1. Det er nødvendigt at ‘fodre’ sin surdej, hvis den skal overleve. Fodringen/opfriskningen består blot af 2 spsk mel og 2 spsk vand, en grundig omrøring, og så er den ged barberet!

 2. Du skal som udgangspunkt gøre dette 1-2 gange om ugen

Brun væske
 1. Hvis din surdej begynder at udskille brun væske, skal du ikke gå i panik. Det er helt almindeligt, og det eneste du skal gøre, er at tage den ud af køleskabet, fodre den som almindeligvis (2 spsk mel, 2 spsk vand), røre grundigt rundt og sætte den på køkkenbordet et døgns tid, så den liver op igen. Når den er livet op, kan du bruge den til bagning eller sætte den på køl igen.

Skorpe
 1. Fjern skorpen og rør i resten af surdejen. Evt. fodr den og sæt den uden for køleskab uden låg et par timer, så den liver op

Ung/gammel surdej
 1. Surdejen bliver som udgangspunkt mere og mere medgørlig jo ældre den bliver, og behøver ikke passes helt så meget, som når den er ny. Følg som udgangspunkt instrukserne under omrøring og fodring, så er du sikker på at den overlever

Opbevaring af surdej
 1. Jeg opbevarer min surdej i køleskabet i et glas med låg på. Mit låg er ikke skruet tæt. Man kan godt opbevare den uden for køl, men det kræver fodring og omrøring oftere.

Lugter mærkeligt
 1. Lugter af eddike: Jeg har endnu ikke oplevet dette, men det siges at surdejen kan reddes ved at hælde halvdelen af surdejen i skraldespanden – og fodre surdejen med tilsvarende mængde vand og mel. Så skulle balancen i surdejen gerne rette sig op igen

 2. Lugter af prut: Jeg har endnu ikke oplevet dette, men efter sigende kan surdejen ikke reddes, må desværre smides ud, og du må starte forfra med projektet

Mug
 1. Det er helt almindeligt, at der er indtørret surdej på kanterne af glasset, du opbevarer din surdej i. Hvis dette mugner, skal du hælde surdejen over i en ny ren beholder.

 

GØR SURDEJEN KLAR TIL BAGNING:

Hvis din surdej står i på køl er den i “dvale” og skal vækkes til live inden bagning!

Bag med din surdej

Sådan gør du
 1. Tag surdejen ud af køleskabet

 2. Fodr surdejen med mel og vand (jeg bruger 2 spsk mel og 2 spsk vand)
 3. Lad surdejen stå på køkkenbordet uden låg, indtil den er klar til bagning. Jeg lader den oftest stå et døgns tid, men den er sommetider klar allerede efter 10 timer.

 4. Tjek om din surdej er klar: fyld en lille skål med vand og kom én tsk surdej i skålen (uden at røre i surdejen først). Flyder den, er det tegn på, at surdejen er klar til at bage med!
opstart af surdej - lav din egen surdej

 

Nu er der vist ikke så meget mere at sige end: HELD OG LYKKE med din nye sure ven!

Hvis du endnu ikke har haft succes med surdej, og ikke helt er klar til at kaste dig ud i projektet, så kan du prøve mit koldhævede morgenbrød, som er et brød som minder meget om surdejsbrød, men som er bagt uden!

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

Dette indlæg har 52 kommentarer

  1. Hej Cathrine,
   Tusind tak! Den kommentar varmer lidt ekstra, når den kommer fra dig, som er så sej til det 🙂
   Knus Anna

 1. Hvor hurtigt siger dine erfaringer dig, at du kan få din surdej klar her i varmen? Og tak for en nem og godt beskrevet guide!

  1. Hej Louise,
   Den sidste jeg opstartede til en veninde blev den allerede klar på 3. dagen. Smag på den (og smag om den er sur), og lav testen som beskrevet i “bag med din surdej” boksen. Hvis surdejs-klatten flyder, er surdejen klar til at bage med! 🙂
   Håber den bliver god (og ligeså med bollerne)!
   Knus Anna

 2. Hej 🙂
  Kan jeg bruge fuldkorn grahamsmel i stedet for fuldkornsmel?

  1. Hej Maria,
   Det kan man helt sikkert! 🙂
   Knus Anna

 3. Hej ! Tak for en skøn blog ❤️ min surdej bliver ved at skille (brun væske ligger sig på toppen) og er meget vandet, men bobler slet ikke. Skal jeg forsøge med en ny, eller fodre den igen ? 😊

  1. Hej Nanna,
   Så dejligt du følger med! 😀
   Hvor længe har den stået?
   Det er helt almindeligt at en surdej udskiller brun væske, men den skulle gerne boble efter omrøring og fodring. Hvis den bliver ved med kun at skille brun væske, og aldrig begynde at boble, kan du forsøge dig med en ny 🙂
   Held og lykke!

 4. Hej Anna! Tak for en god udspecificeret guide! Jeg har fulgt den til punkt og prikke, og min dej er lige som den skal være (ifølge dine billede ilustrationer) – MEN, den vil ikke flyde? Er jeg så helt skævt på den og burde starte igen?

  1. Hej Josephine. Ej hvor dejligt at høre! Nej det lyder bare super godt, at den agerer så flot! I disse dage har jeg erfaret at surdejen allerede bliver klar på ca. 8 timer, så prøv at se, om den ikke er klar lidt tidligere! 🙂
   Det er bare med at prøve sig frem. Det skal nok lykkes!
   Knus Anna

   1. Det er fordi, at surdejen bliver meget påvirket af varmen! Prøv at fodre den på ny og giv den 7-8 timer på køkkenbordet uden låg, og se, om det virker.

 5. Hej Anna
  Tak for en super fin guide. Jeg er nybegynder i ‘Surdejskunsten’ og er formentligt i det stadie, hvor jeg synes, at det er vildt vanskeligt at finde ud af, hvordan og hvorledes. Jeg tror dog, at jeg er ved at lære det :). Jeg havde inden, jeg så din ‘opskrift’ brugt Claus Meyers surdejsopskrift, hvor han bl.a. skriver, at surdejen skal stå fire – fem dage, hvorefter den er klar til brug. Jeg oplevede, at min surdej boblede på tredjedagen. Afprøvede den i et glas vand, hvor den flød. Men da surdejen jo – ifølge Meyers – skulle stå fire – fem dage, ville jeg vente til fjerde dagen med at bage, men her på fjerdedagen bobler den ikke og den faldt til bunds ved vandprøven?!?!?. Mit spørgsmål er følgende: Skal man bage med surdejen lige så snart den bobler? Og var det en fejl, at jeg ville vente til næste dag? Nu har den fået to spsk. hvedemel og lidt vand.Står på køkkenbordet uden låg og jeg håber virkelig på, at den så vil boble lystigt og tilgive min uvidenhed og mit omsorgssvigt :). Er det mon ikke rigtigt?
  Mange hilsner
  Gry Knudsen

  1. Hej Gry,

   Dejligt du kan lide guiden, det gør mig rigtig glad! 🙂

   Surdej er lidt tricky, og min erfaring siger mig, at varme får den til at udvikle sig hurtigere og blive hurtigere klar til bagning. Derfor kan det sagtens være, at din var klar på tredje dagen. Hvis den flyder ovenpå vand, så plejer den at være klar til bagning, og så skal du stole mere på dens udseende og reaktion på vand end at tage dagene så højtideligt. Det har i hvert fald virket for mig! 🙂

   Når surdejen nu ikke bobler længere, så er det helt rigtigt at du skal fodre den på ny, og lade den stå, til den kan klare testen. Her i sommervarmen bliver min surdej klar på 6-7 timer (kontra 24 timer, som den normalvis står), så varmen har virkelig meget indflydelse på surdejen, og du må derfor prøve dig frem 🙂 (Her mener jeg naturligvis, når jeg tager den ud fra køleskabet, ikke ved ny opstart).
   Ps. jeg har førhen lavet det nummer, du beskriver, og så endte jeg med at sætte den nyfodrede surdej i køleskabet (så vi begge fik en time out 😉 ) og så tog jeg den ud fra køl et par dage efter, fodrede den og så boblede den fint efter et halvt-helt døgns tid 🙂

   Held og lykke med projektet. Du må endelig skrive, hvis jeg kan være behjælpelig med flere råd!

   Knus Anna

 6. Hej Anna
  1000 tak for den fine guide, det var lige den jeg har stået og manglet. Nu har jeg kastet mig ud i projektet og venter og venter spændt på hvornår surdejen er klar. Her til morgen på 5. Dagen er der endelig bobler🤩 men surdejen er skilt lige neden under boblerne – er det normalt? Og skal jeg røre det sammen inden brug?
  Venlig hilsen novicen i surdejskunsten

  1. Hej Maria, dejligt at høre, at du kan lide guiden og har kastet dig ud i projektet! Disse dage, hvor varmen er så ekstrem, reagerer en surdej en del anderledes end almindeligvis. Den bliver ofte klar på ca. 7-8 timer kontra 24 timer, som jeg plejer at give den. Hvis den skiller under boblerne skal du røre, og lade den stå et stykke tid mere indtil den kan flyde på vand (testen står i guiden)! Held og lykke med det, og skriv endelig igen, hvis der opstår flere spørgsmål! Knus Anna

 7. Anna super sej side du har her, stort tak for den:-) Er i gang med dag 2 Men kommer i tvivl om jeg mon skal fodre den iaften istedet fori morgen, da den står ude i køkkenet i 30 c. Hvad tænker du? Der er ikke skorpe på.

  1. Hej Susan! Så dejligt at høre. Jeg er glad for, at du følger med! Ift. surdejen, så går det mere tjept i denne varme. Det er en god idé at fodre den tidligere 🙂 Knus Anna

 8. Tak Anna😊👍 Fodrer i dag og håber at min nye sure ven er klar til en omgang boller måske I morgen. Skorpe på i morges så gode tegn👍😘 knuserxx

  1. Hej Susan!
   Hvor er det spændende! Jeg håber den arter sig! 😀
   Knus Anna

 9. Min har stået lidt over et døgn på køkkenbordet, den lugter syrligt, bobler og kan allerede flyde – er den mon god så? Jeg kan næsten ikke forstå, hvis den er klar så tidligt… Jeg har stillet den på køl nu.

  1. Hej Ida,
   Det lyder alt sammen rigtig godt, hvis det er en ældre surdej. Hvis det er en nyopstartet surdej (som jeg går ud fra, at det er), så plejer et døgn bestemt ikke at være nok tid til at den kan udvikle sig og få gode hæve-evner. Surdejen skal stå i ca. 3-4 dage, før den har udviklet sig nok. Den begynder løbende at dufte mere og mere syrligt, og bobler. Prøv at rør i den, og lad den stå et par dage mere. Gentag så testen med vandet, og se! Alternativt kan du jo prøve at bage med den nu, men jeg tror ikke, at den kan nå at blive klar på blot et døgn 🙂
   Håber det lykkes! Ellers så skriver du jo bare igen!
   Knus Anna

   1. Tak for svar! Nu lugter den godt nok ret meget af eddike, så jeg har prøvet at fodre den for at se om det hjælper…

 10. Meget gennemførlig guide og mange tak for din lille omtale søde du.
  Vi ses snart, knus!

  1. Du fortjener det! Og ja vi gør søde Maria <3

 11. Hej 😊 vil lige høre om man kan lave surdejen på sigtet speltmel og fuldkorns speltmel el rugmel. ? Vi tåler nemlig ikke hvedemel herhjemme.

  1. Hej Christina,
   Jeg har ikke testet det, men det kan man helt sikkert godt 🙂
   Held og lykke med den! Knus Anna

 12. Hejsa. Hvad gør man, når man har taget xxgram fra til bagning. Fylder man ekstra på dejen med det samme, eller forsætter man blot med at fodre til man igen har nok til at bage af?

  1. Hej Christina! Du fodrer den bare helt almindeligt, og sætter den på køl. Når du fodrer løbende, bliver det hurtigt en portion, du sagtens kan bage af flere gange om ugen, og ellers laver du bare surdejen større! 🙂
   Knus Anna

 13. Hej Anna,
  Har du prøvet, at det kun er toppen af din surdej, som er klar til at blive bagt med (det ligner det i hvert fald)? Den øverste del af dejen klarer vandtesten og er tyk, men den nedre del er meget tyndere. Er det normalt og kan jeg så bage med den øverste del eller måske intet af det? 🙂

  Mvh

  1. Hej Frida,
   Min erfaring er, at hvis surdejen har stået ude på køkkenbordet et døgns tid, og toppen klarer vandtesten, så kan du sagtens bage med det, du skal bruge af den! 🙂

   Knus Anna

 14. Hej Anna
  Kan man godt lægge et viskestykke over sit glas med surdej når det står på køkkenbordet, så man ikke risikere at der kommer noget ned i?
  Mvh

  1. Hej Trine! Jeg synes hellere du skal tage låget på glasset og lægge over, så der stadig er et lille hul til luft. Så har den mere at arbejde med 🙂

   Vh Anna

 15. Hej Anna – mega mega sej guide!
  Jeg er sprunget ud i min idag (3 timer siden), og jeg undre mig over om det er normalt at vandet lægger sig som et lag øverst i glasset, og ligesom skeller fra resten? Jeg rørte den sammen igen for 10 min siden, men vandet ligger igen som ring på toppen nu.
  Skal der bare tålmodighed til eller er den gal? 🙂
  MVH Den utalmådige

  1. Hej du!

   Tusind tak. De ord sætter jeg hamrende meget pris på <3 Tak for dem! Det lyder lidt skørt ... det har jeg ikke oplevet før. Sørger du for at røre meget grundigt rundt (eller piske)? Så burde den altså arte sig! 🙂

   Håber det lykkes, ellers så skal du ikke tøve med at skrive igen!

   Knus Anna

 16. Hej Anna
  Jeg er nybegynder så nu håber jeg at det bliver muligt snart at bage😊Jeg oplever præcis det samme med, at den skiller men har prøvet at piske en gang om dagen så dufter den af øl som den vel skal !? Tror du
  Jeg kan bruge den ?
  Hilsen Julie
  Her til aften har jeg fodret den

  1. Hej Julie,

   Det lyder da til, at den arter sig fint. Den må gerne få brun væske på toppen. Prøv at lave vand-testen med den, og se, om den er klar til bagning 🙂

   Knus Anna

 17. Hej Anna.
  Så glad for guiden.
  Hvad gør du når du har brugt din surdej til bagning? Fodrer du den på ny? Tager lidt af den gamle surdej og blander med nyt mel og vand? Synes nemlig min surdej er blevet meget lille..
  Forsæt dit gode arbejde!

  Vh. Johanne

  1. Hej Johanne,
   Ih hvor dejligt at høre.
   Jeg fodrede den på ny ja (dvs. jeg blander lige del mel og vand i den gamle surdej, ikke blot en del af den), og så sætter jeg den i køleskabet. Så fodrer jeg den ofte et par gange i løbet af ugen, og så er den stor og klar til bagning weekenden efter igen 🙂
   Tusind tak. Det vil jeg gøre!
   Knus Anna

 18. Hej,
  Tak for en god guide!
  Det her er måske et tamt spørgsmål, men hvor stort et glas skal jeg bruge?
  – Line

  1. Hej Line,
   Dejligt at høre, at du kan lide guiden. Du kan bruge et glas på en halv liter, så har du i hvert fald rigeligt med plads 🙂

   Knus Anna

 19. Tak for en super fin guide! Så nem at følge! Dog er min surdej ikke helt lykkedes for mig endnu. Under opstarten af den lod jeg stå på køkkenbordet som beskrevet, men jeg havde skruet låget let på den. Jeg prøvede at fodre den i går og lade den stå ude uden låg, men der er ikke rigtigt sket noget. Jeg tror jeg må på den igen med en ny portion! Jeg har nogen steder læst at det er en god idé at bruge økologisk mel da der er mere “liv” i det. Bruger du bare almindeligt mel?

  1. Hej Stine!

   Så dejligt, at du er glad for guiden! Du skal ikke have låg på, når du starter den. Giv det et forsøg uden, så den kan få gavn af bakterierne i luften 🙂

   Ift. meltyper, så har jeg prøvet med begge dele, og begge dele har fungeret for mig.

   Held og lykke!

   Knus Anna

 20. Hej jeg er igang med at lave en surdejsstarter efter din opskrift, men jeg kunne virkelig godt bruge en opskrift på selve surdejsbrødet også. Har du det?
  tak, for en fin guide.

  1. Hej Camilla!

   Jeg har en opskrift på surdejsboller, som du uden problemer kan bage som brød også!

   God fornøjelse,

   Knus Anna

 21. Skal surdejen være temmelig tynd i konsistensen? Det synes jeg nemlig at min er 🙈

  1. Hej Jeanne,

   Ja. Surdej er relativt tynd i konsistensen, og kan nok bedst sammenlignes med en klassisk pandekagedej. Dog mere luftig og blød i konsistensen 🙂

   Knus Anna

 22. Har lavet min første surdej, efter din opskrift og bagt boller med den, her til morgen, de er blevet helt perfekte, tusind tak for din udførlige guide👍😊

  1. Hej Eva,
   Ih hvor dejligt altså! Det gør mig så glad at høre! Skønt det lykkes 🙂

   Knus Anna

 23. Hej Jeanne.
  Mit første forsøg med surdej, nu er jeg kommet til at den skal fodres,
  Bruges der almindelig mel eller rugmel? Og er det samme proces hver gang.

  Mvh Lars.

  1. Hej Lars,

   Spændende. Det gør ikke så forfærdeligt meget. Jeg bruger 1 spsk fuldkornsmel og 1 spsk alm. hvedemel – og så 2 spsk vand 🙂 Det er samme proces hver gang, ja. Held og lykke med projektet!

   Vh Anna

 24. Hej igen Anna
  Nu har jeg en surdej – klar til brug – glæder mig til at bage
  Er i tvivl: Tager dejen skade af at stå i mere end “natten over” – altså fra aften til sent næste dags eftermiddag? Og hvor vil du sætte den, hvis den skulle stå i 16 – 18 timer – på køl eller køkkenbord?
  Hjertelig hilsen
  Jette

  1. Hej Jette,

   Ej hvor spændende. Det kan du roligt gøre. LÆKKERT!

   Din dej kan sagtens stå længere, end blot natten over. I det tilfælde plejer jeg at sætte den på køl indtil 2 timer før den skal bages. De sidste 2 timer sætter jeg den på køkkenbordet, så den kan “live op” 🙂

   Håber det går godt!

   Knus Anna

Skriv et svar

Luk menu