Guide til surdej: opstart og overlevelse

97
Skriv et svar

avatar
  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Cathrine Brandt
Gæst

Sikke en fin og brugbar guide! Flot arbejde 🙂

Louise
Gæst
Louise

Hvor hurtigt siger dine erfaringer dig, at du kan få din surdej klar her i varmen? Og tak for en nem og godt beskrevet guide!

Maria
Gæst
Maria

Hej 🙂
Kan jeg bruge fuldkorn grahamsmel i stedet for fuldkornsmel?

Nanna
Gæst
Nanna

Hej ! Tak for en skøn blog ❤️ min surdej bliver ved at skille (brun væske ligger sig på toppen) og er meget vandet, men bobler slet ikke. Skal jeg forsøge med en ny, eller fodre den igen ? ?

Josephine
Gæst
Josephine

Hej Anna! Tak for en god udspecificeret guide! Jeg har fulgt den til punkt og prikke, og min dej er lige som den skal være (ifølge dine billede ilustrationer) – MEN, den vil ikke flyde? Er jeg så helt skævt på den og burde starte igen?

Gry Hanne Winther Knudsen
Gæst
Gry Hanne Winther Knudsen

Hej Anna Tak for en super fin guide. Jeg er nybegynder i ‘Surdejskunsten’ og er formentligt i det stadie, hvor jeg synes, at det er vildt vanskeligt at finde ud af, hvordan og hvorledes. Jeg tror dog, at jeg er ved at lære det :). Jeg havde inden, jeg så din ‘opskrift’ brugt Claus Meyers surdejsopskrift, hvor han bl.a. skriver, at surdejen skal stå fire – fem dage, hvorefter den er klar til brug. Jeg oplevede, at min surdej boblede på tredjedagen. Afprøvede den i et glas vand, hvor den flød. Men da surdejen jo – ifølge Meyers – skulle… Læs mere »

Maria
Gæst
Maria

Hej Anna
1000 tak for den fine guide, det var lige den jeg har stået og manglet. Nu har jeg kastet mig ud i projektet og venter og venter spændt på hvornår surdejen er klar. Her til morgen på 5. Dagen er der endelig bobler? men surdejen er skilt lige neden under boblerne – er det normalt? Og skal jeg røre det sammen inden brug?
Venlig hilsen novicen i surdejskunsten

Susan Henderson
Gæst
Susan Henderson

Anna super sej side du har her, stort tak for den:-) Er i gang med dag 2 Men kommer i tvivl om jeg mon skal fodre den iaften istedet fori morgen, da den står ude i køkkenet i 30 c. Hvad tænker du? Der er ikke skorpe på.

Susan
Gæst
Susan

Tak Anna?? Fodrer i dag og håber at min nye sure ven er klar til en omgang boller måske I morgen. Skorpe på i morges så gode tegn?? knuserxx

Ida
Gæst
Ida

Min har stået lidt over et døgn på køkkenbordet, den lugter syrligt, bobler og kan allerede flyde – er den mon god så? Jeg kan næsten ikke forstå, hvis den er klar så tidligt… Jeg har stillet den på køl nu.

Maria Charlotte
Gæst

Meget gennemførlig guide og mange tak for din lille omtale søde du.
Vi ses snart, knus!

Christina Andersen
Gæst
Christina Andersen

Hej ? vil lige høre om man kan lave surdejen på sigtet speltmel og fuldkorns speltmel el rugmel. ? Vi tåler nemlig ikke hvedemel herhjemme.

Christina
Gæst
Christina

Hejsa. Hvad gør man, når man har taget xxgram fra til bagning. Fylder man ekstra på dejen med det samme, eller forsætter man blot med at fodre til man igen har nok til at bage af?

Frida Middelfart
Gæst
Frida Middelfart

Hej Anna,
Har du prøvet, at det kun er toppen af din surdej, som er klar til at blive bagt med (det ligner det i hvert fald)? Den øverste del af dejen klarer vandtesten og er tyk, men den nedre del er meget tyndere. Er det normalt og kan jeg så bage med den øverste del eller måske intet af det? 🙂

Mvh

Trine
Gæst
Trine

Hej Anna
Kan man godt lægge et viskestykke over sit glas med surdej når det står på køkkenbordet, så man ikke risikere at der kommer noget ned i?
Mvh

Anonym
Gæst
Anonym

Hej Anna – mega mega sej guide!
Jeg er sprunget ud i min idag (3 timer siden), og jeg undre mig over om det er normalt at vandet lægger sig som et lag øverst i glasset, og ligesom skeller fra resten? Jeg rørte den sammen igen for 10 min siden, men vandet ligger igen som ring på toppen nu.
Skal der bare tålmodighed til eller er den gal? 🙂
MVH Den utalmådige

Anonym
Gæst
Anonym

Hej Anna
Jeg er nybegynder så nu håber jeg at det bliver muligt snart at bage?Jeg oplever præcis det samme med, at den skiller men har prøvet at piske en gang om dagen så dufter den af øl som den vel skal !? Tror du
Jeg kan bruge den ?
Hilsen Julie
Her til aften har jeg fodret den

Johanne
Gæst
Johanne

Hej Anna.
Så glad for guiden.
Hvad gør du når du har brugt din surdej til bagning? Fodrer du den på ny? Tager lidt af den gamle surdej og blander med nyt mel og vand? Synes nemlig min surdej er blevet meget lille..
Forsæt dit gode arbejde!

Vh. Johanne

Line
Gæst
Line

Hej,
Tak for en god guide!
Det her er måske et tamt spørgsmål, men hvor stort et glas skal jeg bruge?
– Line

Stine
Gæst
Stine

Tak for en super fin guide! Så nem at følge! Dog er min surdej ikke helt lykkedes for mig endnu. Under opstarten af den lod jeg stå på køkkenbordet som beskrevet, men jeg havde skruet låget let på den. Jeg prøvede at fodre den i går og lade den stå ude uden låg, men der er ikke rigtigt sket noget. Jeg tror jeg må på den igen med en ny portion! Jeg har nogen steder læst at det er en god idé at bruge økologisk mel da der er mere “liv” i det. Bruger du bare almindeligt mel?

Camilla
Gæst
Camilla

Hej jeg er igang med at lave en surdejsstarter efter din opskrift, men jeg kunne virkelig godt bruge en opskrift på selve surdejsbrødet også. Har du det?
tak, for en fin guide.

Jeanne
Gæst
Jeanne

Skal surdejen være temmelig tynd i konsistensen? Det synes jeg nemlig at min er ?

Eva
Gæst
Eva

Har lavet min første surdej, efter din opskrift og bagt boller med den, her til morgen, de er blevet helt perfekte, tusind tak for din udførlige guide??

Lars
Gæst
Lars

Hej Jeanne.
Mit første forsøg med surdej, nu er jeg kommet til at den skal fodres,
Bruges der almindelig mel eller rugmel? Og er det samme proces hver gang.

Mvh Lars.

Jette
Gæst
Jette

Hej igen Anna
Nu har jeg en surdej – klar til brug – glæder mig til at bage
Er i tvivl: Tager dejen skade af at stå i mere end “natten over” – altså fra aften til sent næste dags eftermiddag? Og hvor vil du sætte den, hvis den skulle stå i 16 – 18 timer – på køl eller køkkenbord?
Hjertelig hilsen
Jette

Mai
Gæst
Mai

Hej Anna

Jeg er surdejs-nybegynder og din guide er simpelthen så god, overskuelig og fint illustreret.
Jeg er i tvivl om, hvor meget af surdejen jeg skal bruge i min første bagning. Skal jeg bruge halvdelen til bagning og så fodre den resterende del, eller? Håber det giver mening.
Mange hilsner fra Mai

Tanja
Gæst
Tanja

HJÆLP! Jeg er førstegangs surdejsbager, og den opfører sig mærkeligt. Her på 5. dagen er den tynd som vand, og den har aldrig været i nærheden af at kunne flyde (hvordan får man sådan en lækker og luftig konsistens???). Jeg har fuldt opskriften, røret og fodret, og lige efter fodring lignede den da også dit billede fra 3. dagen, men dagen efter var vi tilbage ved dit billede fra 1. dag, og sådan ser den stadig ud her på 5. dagen. Er det fordi her er for koldt mon? Skal jeg have mere tålmodighed, eller skal jeg mon starte forfra?… Læs mere »

Mariann
Gæst
Mariann

Hejsa ? Når jeg har fodret min surdej, skal den så stå på køkkenbordet uden låg eller skal den bare direkte i køleskabet igen? Og, kan man fodre den med mere end 2 spk mel og 2 spk vand af gangen? Som i at få den til at fylde lidt mere lidt hurtigere igen. Jeg bager i perioder ret ofte og jeg tænker, at hvis jeg 1-2 gange i ugen tager omkring 1 dl fra (det er den mængde, jeg har brugt i den opskrift på surdejsboller, jeg har lavet før) og kun fodre med så lidt, så bliver der… Læs mere »

Mia Bach
Gæst
Mia Bach

Hej Anna, Jeg vil lige høre, om jeg gør dette rigtigt, da jeg er ny på surdejs-fronten. I går på 3 dagen fodrede jeg den, som du har skrevet. Allerede derefter begyndte den at hæve og boble helt ekstremt. Da den havde stået, måske i 3 timer, begyndte den at skille og danne brun væske. Jeg rørte derefter i den og i dag er der en del brun væske på toppen, lugter ekstremt surt. Spørgsmålet er så: skulle jeg have sat den på køl allerede, da den begyndte at boble? Og hvad gør jeg nu? Tænker at hælde det brune… Læs mere »

Jan Jansen
Gæst
Jan Jansen

Hej Anna
Tusind tak for din vejledning i at lave sin egen surdej ?
Har fulgt den til punkt og prikke, og det er simpelthen de bedste boller jeg har bagt til dato!??

Bh
Jan Jansen

Henriette
Gæst
Henriette

Kan man fryse surdejen

Renée
Gæst
Renée

Jeg faldt over denne side, da jeg efter nogle mislykket forsøg, gerne vil prøve at lave surdej igen. Rigtig fin guide, men når man fodre surdejen – er det så ikke noget med at man skal hælde lidt af den gamle ud inden? Det synes jeg at have læst et sted, men måske jeg har misforstået 🙂

Birgitte
Gæst
Birgitte

Hey
Tror jeg er på forsøg nr 5 med surdej…. den ligner din i på dag 1,2,3,4 og på 5, 6 dagen ligner den dag 1 igen og gør intet andet end at skille M brun væske. Den dufter fint men er uden bobler og aktivitet. Skal jeg mon fodre den igen eller? 🤷‍♀️

Jeanette
Gæst
Jeanette

virkelig fin guide! Jeg er dog lidt i tvivl. Hvornår i processen stiller du den på køl? Efter fire dage på køkkenbordet?

Mette
Gæst
Mette

Hej Anna.
Jeg satte min surdej over søndag aften og det gik som det skulle indtil i går.. Min surdej er hævet en del og toppen er fyldt med bobler. Har du tips til, hvad jeg skal gøre? 🙂
Mvh Mette

Stine
Gæst
Stine

Jeg har lige bagt boller med surdejen, og hvilket resultat…det er lige den bolle jeg har ledt efter! Tak.
Jeg må straks gøre klar til en ny omgang, og krydser fingre for, at den bliver lige så god 🙂

Tina
Gæst
Tina

Hej Anna. Endnu engang tak for en super god guide. Jeg har lige bagt med min nye surdej, og resultatet var super lækkert!

Ang vandtesten har jeg et spørgsmål: Når jeg putter lidt af min surdej i en skål med vand flyder den ovenpå med det samme, men efter 20 sekunder begynder surdejen så småt at falde til bunds. Er dette normalt eller betyder det noget for, om surdejen er klar til at blive bagt med?

Myr
Gæst
Myr

Nu er første hold boller i ovnen. Glæder mig til til at smage dem.
Har dog lige et spørgsmål: Når man har brugt af surdejen hvad skal der så ske med den, udover at sætte den på køl igen? Man har jo fjernet 100 g.

trackback

[…] lagde ud med at læse Grødgrisens guide til surdej og så har jeg set en del forskellige videoer på Youtube hvor denne video nok er den, jeg fik mest […]

Naja
Gæst
Naja

Hejsa! Jeg har prøvet at opstarte min surdej, men på ren hvedmel og vand. Jeg synes ikke det virker som om at den udvikler sig. Så mit spørgsmål er: Er det muligt at lave en surdej kun på hvedemel og vand, eller skal der groft mel til?

Jette
Gæst
Jette

Hej min surdej har nu stået i 6 dage “ vil ikke boble og hæve

Henning Thomsen
Gæst
Henning Thomsen

Jeg er super glad for både dit tip med at bruge rugmel i surdejen….min ELSKER det, bobler og bager de dejligste rustikke boller og brød. Er i øvrigt helt vild med din blog både indholdet og det dejlige frie sprog den er skrevet i. Virkelig godt gået Anna. Har anbefalet den mange steder med stor entusiasme. Tak og keep up the good work😉👍

Madeleine
Gæst
Madeleine

Hej,
Mega nice og udførlig guide! 🙂
Jeg er helt ny i denne surdejsverden og prøver mig lidt frem i det hele. Jeg hentede min surdej hos Meyers og den dag, ville den godt flyde. Jeg har sidenhen ikke haft held med at få den til at flyde, efter jeg har fodret den og ladet den stå i et døgns tid. Kan det mon være fordi den har stået for længe? Vil den så ikke flyde?

Tak!

Emilie
Gæst
Emilie

Ej jeg har lige læst så mange guides igennem. Den her er uden tvivl den bedste og nu tør jeg kaste mig ud i det! Tak for en guide ❤️

Luk menu