Det ultimative koldhævede morgenbrød uden surdej!

Det ultimative koldhævede morgenbrød uden surdej!

Det her er det bedste morgenbrød, jeg nogensinde har bagt. Punktum. Der skulle 3 forsøg til, men som det siges: tredje gang er lykkens gang, og det kan jeg hermed slå fast ved skabelsen af dette skønne morgenbrød, som mest af alt minder om de gode brød, man kan få hos kvalitetsbagere.

Koldhævet morgenbrød

Dette skønne morgenbrød er sprødt på toppen, dejligt luftigt og en smule sejt i midten – og så er det bare perfekt som hovedperson på morgenbordet! Alt du skal bruge til et intakt og forrygende morgenbord er egentlig bare morgenbrødet, smør, marmelade og måske en god ost, ja så tror jeg faktisk ikke, at der skal mere til, før menneskene omkring dig bliver henrykte.

Det ultimative koldhævede morgenbrød uden surdej!

Brød uden surdej

Morgenbrødet er lavet uden surdej, da jeg endnu ikke har kunne opstarte en surdej, uden at dræbe den efter nogle dage… okay ikke helt sandt, men de overlever bare aldrig ret længe herhjemme. Den ene gang gik vores køleskab ud, en anden gang gav jeg den en meltype, som var med for “grove” flager, så ja, jeg gav op. Måske bliver jeg en dag voksen nok til at opstarte surdej, og holde sådan en slambert i live, men indtil da, kan I nyde godt af, at dette lækre brød langt hen af vejen smager (og føles), som surdejsbrød, men uden kampen det er, at holde en surdej i live.

Det ultimative koldhævede morgenbrød uden surdej!

Brødet kan sagtens bages som boller (hver dog opmærksom på, at bagetiden er kortere). Et andet fif er, at morgenbrødet fungerer fantastisk som tilbehør til denne kartoffel-porresuppe med bacon, som min søde veninde Simone står bag.

Har du ingen røremaskine? Prøv i stedet mine skønne koldhævede boller med hasselnødder.

Opskriften på det ultimative morgenbrød findes her:

4.5 fra 4 stemmer
Det ultimative morgenbrød uden surdej!
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
25 min
Hævetid
1 d
Samlet tid
45 min
 
Antal: 2 store brød
Ingredienser
 • 2 dl kærnemælk
 • 4 dl vand
 • 15 g gær
 • 2 tsk groft salt
 • 400 g hvedemel
 • 150 g speltmel
 • 100 g ølandshvede- eller grahamsmel
 • 100 g havregryn
 • 2 spsk æblecidereddike (kan udelades, men giver en god smag!)
Sådan gør du
Forberedelse
 1. Start med at opløs gær i kærnemælk og vand ved brug af en røremaskine.

 2. Når gæren er opløst røres de resterende ingredienser i på lav styrke.

 3. Når dejen har samlet sig, skrues maskinen op på maksimum styrke, og dejen æltes i 15-20 min. Dejen skal æltes indtil den slipper skålen. Det er meningen, at dejen er tynd. Det kan virke som en evighed, men det er ventetiden værd, trust me!

 4. Dejen skal hæve på køl natten over (i en skål dækket med et viskestykke), men meget gerne et døgns tid. Et døgns hævning giver det bedste resultat.

Bagning
 1. Varm din ovn op til 250 grader med en bageplade placeret i midten af ovnen.

 2. Imens ovnen varmer former du brødene. Dette gøres ved (forsigtigt ved brug af en bageskraber med mel på) at komme dejen ned på et bord dækket af et tyndt lag mel.

 3. Start med at dele dej-klumpen i to ved brug af bageskraberen.

 4. Bageskraberen skal altid have mel på sig, så den ikke klistrer til dejen. Form dine brød ved at skubbe dejen und under sig selv med bageskraberen, indtil brødene har den form, du godt kan lide. Næste gang tror jeg, at jeg laver mine runde! Vær hele tiden forsigtig med IKKE at ødelægge luftboblerne i dejen. Forsigtighed er nøglen til et godt resultat!

 5. Brødene lægges på en bageplade med bagepapir.

 6. Når ovnen er varm, skubbes bagepapiret med brødene på fra den ene bageplade over til den varme i ovnen, og brødene bages i 10 min.

 7. Når brødene har bagt i 10 min skrues ovnen ned til 220 grader, og de bages færdigt, til de er mørkt gyldne og lyder hule, når man banker på dem. Dette tager ca. 15-20 min.

 8. Når brødet er færdigt, skal det køles af et par minutter på en rist, inden du skærer i det.

 

Har du prøvet at lave en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

Dette indlæg har 15 kommentarer

 1. Ser lækkert ud! Hvis man nu ikke har mulighed for at finde “normal” friskt gær, hvor meget tør-gær skal man så bruge som erstatning? 😀

  1. Hej Maiken!

   Super dejligt at høre, at du har lyst til at prøve opskriften. Jeg har aldrig arbejdet med tørgær, så det kan jeg desværre ikke svare dig på. Det var dog muligt at at finde dette citat på nettet: “En tommelfingerregel siger, at 1 gram tørgær svarer til ca. 3 gram frisk gær. Dvs. 50 gram frisk gær er lig med ca. 16 gram tørgær”, så jeg vil skyde på at 4-5g tørgær ville fungere fint? .. Jeg håber det lykkes dig at få et godt resultat! 🙂

   Knus Anna

 2. Lyder super Lækkert! Tror Du, at det kan laves uden røremaskine? 🙂

  1. Hej Sabina,

   Jeg har lige svaret på det selvsamme hos ‘Louise’ en kommentar ned i tråden, så find svaret dér! 😀

   Knus
   Anna

 3. Er det på nogen måde muligt at opnå samme resultat, hvis ikke man ejer en røremaskine? For det gør jeg desværre ikke, men dette brød ser SÅ lækkert ud!

  1. Hej Louise!

   Tusind tak, det smager også skønt!
   Jeg har aldrig prøvet at lave brødet uden røremaskine, da dejen er for tynd, hvis man skulle ælte den konventionelt med hænderne. Jeg har set nogen “folde” deres dej til brød (bla. her: http://www.cathrinebrandt.dk/hjemmelavet-pizzabund-med-surdej/), så måske du skulle give det et skud. Om det virker, det ved jeg ikke, for den bliver ikke tæsket igennem, som den plejer på røremaskine, men det er værd at give et forsøg!

   Knus
   Anna

   1. Jeg har ikke en røremaskine, men jeg brugte en el-pisker med dej-kroge på, og “æltede” det i 15-20 min. Brødene blev simpelthen såå gode 😍 Så det er også en mulighed.

    1. Hej Cecilie,

     Ej hvor godt, at brødene blev lækre, og at du fandt en metode trods manglende røremaskine! Tak fordi du deler 😍

     Knus Anna

 4. Hej!
  Kan man erstatte kærnemælk med et andet mælkeprodukt?
  Hilsen Mette

  1. Hej Mette,
   Jeg har ikke prøvet at erstatte kærnemælk med et andet mælkeprodukt, men jeg vil tro, at du sagtens kan.
   Kærnemælken bidrager med en dejlig syrlig smag til brødet, så brug et andet, som kan bidrage med lignende kvaliteter!
   Knus Anna

 5. Hej – du ikke skrevet om det skal være varmluft eller almindelig varme man skal bage disse dejlige brød ved. Jeg har valgt at bage dem ved almindelig varme. Hvad er rigtigt?

  1. Hej Gitte,

   Jeg må tilstå, at jeg ikke kan huske det. Jeg plejer at bage brød på varmluft, men det er længe siden jeg bagte dette. Hvis jeg ikke udspecificerer, så plejer det at være fordi, at jeg bager på alm. ovn. Hvordan gik det? 🙂

   Vh
   Anna

Skriv et svar

Luk menu