Surdejsboller – seje, sprøde og saftige!

surdejsboller saftige sprøde og seje

For et par dage siden delte jeg en guide med mine aller bedste råd til surdej (find den her). Den indeholder både hvordan du opstarter en surdej, hvordan du bager med den, og vigtigst af alt hvordan du holder slamberten i live. Førstnævnte har  været super svært for mig længe, men nu har jeg endelig knækket koden, og det betyder surdejsboller all day every day. Okay måske ikke hver dag, men i hvert fald en gang om ugen! Mindst…

Surdejsboller og forsøgskaniner

Jeg rør ofte koldhævede speltboller eller grødboller sammen, hvis det skal være ultra nemt, men når det skal være lidt ekstra luksus (og er en kende mere planlagt), så laver jeg surdejsboller!

Hvis I følger med på Instagram, så ved I hvor glad jeg er blevet for at bage med surdej på det seneste. Jeg er virkelig blevet tosset med surdejsboller, og denne opskrift giver de bedste boller, jeg nogensinde har bagt! Bollerne får en dejlig sej krumme, sprød overfalde og et fugtigt indre. Opskriften her er blevet testet hyppigt de sidste par uger, og er endelig blevet præcis, som jeg gerne vil have den. Jeg har tvangsindlagt mine studieveninder til at agere forsøgskaniner til denne opskrift af flere omgange, indtil den blev perfekt. Heldigvis har ingen af dem vist lidt overlast 😉

Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!

Nemme og grove surdejsboller

Det eneste du skal bruge til denne opskrift på fantastiske surdejsboller er vand, surdej, honning, salt og mel, og måske en lille kugle gær. Kortere bliver ingredienslisten ikke – men smagen, dén mangler ingenting. Jeg tør godt love, at opskriften sidder lige i skabet! Jeg bager dem i hvert fald igen og igen, og som sagt har jeg endnu kun fået positiv respons fra mine veninder og min kæreste.

Hvis du ikke allerede er hoppet på surdejsvognen, så synes jeg du skal hoppe i køkkenet og bruge min guide til en fantastisk hjemmelavet surdej. Jeg lover, at surdejen er ventetiden værd, når du sætter tænderne i disse fantastiske surdejsboller!

Og hvis du så er en af dem, som allerede har en boblende surdej stående i dit køleskab, så er det nu du løber i køkkenet og får gjort din surdej klar til bagning!

Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!

surdej dej
En glad og fornøjet dej med massere af lækre luftbobler!

Find opskriften på surdejsboller her:

5 fra 3 stemmer
Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!
Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
25 min
Hævetid
8 t
Samlet tid
40 min
 
Antal: 14 stk
Ingredienser
 • 600 ml vand
 • 100 g surdej
 • Evt. 1 lille kugle gær på størrelse med et blåbær
 • 1 tsk honning
 • 1 spsk groft salt
 • 300 g hvedemel
 • 150 g stenformalet hvedemel (kan erstattes af alm. hvedemel)
 • 200 g fuldkorns hvedemel
Sådan gør du
Dej
 1. Kom vand, surdej, gær, honning og groft salt i skålen til din røremaskine og rør indtil alt er opløst

 2. Kom melet ned til væsken lidt af gangen og rør på lav hastighed til dejen er fri for klumper


 3. Når dejen er fri for klumper skrues maskinen op på middel/høj hastighed, og der røres indtil dejen slipper siderne på skålen og kan bestå glutentesten. Dette tager 8-12 min

 4. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen! Det er meningen, at dejen er tynd.

 5. Skyl et viskestykke med vand og vrid det godt, så det ikke drypper, men er fugtigt. Kom det over skålen med dejen og sæt den på køkkenbordet natten over.

Bagning
 1. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad en bageplade stå derinde og blive varm

 2. Drys mel på køkkenbordet, vend dejskraber i melet og hæld dejen ud af skålen vha. dejskraberen

 3. Skær én bolle ud af dejen af gangen og pas på ikke at ødelægge luftbobler undervejs. Fold bolledejen ind over hinanden fra begge sider og placer bollen med folderne ned ad på et stykke bagepapir

 4. Fortsæt proceduren indtil du har fyldt bagepapiret med boller

 5. Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den

 6. Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 10 min, hvorefter du skruer ned til 200 grader varmluft og bag dem i yderligere 10-15 min

 7. Når du tager bollerne ud skal de være mørke og gyldne. De er bedre hvis de får lidt farve, da det gør dem sprødere udenpå og mere fugtige indeni.

 8. Køl dine boller på en rist inden de spises

Opskriftsnoter
 1. Obs! Mel kan være meget forskelligt, så målene er vejledende!
 2. Hvis du ikke bruger alt dejen på en gang kan du opbevare den i køleskabet til morgenen efter. Inden du bager resten af dejen, skal den stilles ud på køkkenbordet et par timer før, så dejen "vågner"

 

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

Dette indlæg har 13 kommentarer

 1. Har dem i ovnen lige nu, det ser meget lovende ud! Jeg har dog en anden surdej, som fungerer perfekt for mig ✌🏼

  1. Hej Lise,
   Fantastisk at høre! Lad mig endelig høre, hvordan de blev! 🙂

   Knus Anna

   1. De var lækre! Og nu vil jeg bage en portion igen! Er det dem her du bager til fryseren også? 😊👌🏼

 2. Ved ikke om jeg gør noget forkert men synes mine boller bliver meget flade.
  Min dej er meget smidig og synes til den flydende siden den hænger sammen med den flader ud og jeg har svært ved at folde den.
  Skal jeg bruge mere mel i den

  1. Hej Pernille. Lidt mere mel lyder fornuftigt, men det er meningen at dejen er relativt flydende. Prøv f.eks. med 50 gram mere, og se, hvordan det går. Det er en helt anden type dej at arbejde med, så man skal lige vænne sig til tykkelsen. Hvis du ikke bruger præcis de meltyper jeg beskriver, kan man aldrig helt stole på mængderne, da der er mange ting der har indflydelse på, hvordan melet reagerer. Er din surdej god? For sommetider kan flade og kompakte boller også være fordi surdejen ikke er klar til bagning 🙂 Held og lykke, og skriv endelig igen, hvis du ikke får bollerne til at fungere! Det SKAL bare lykkes! 🙂
   Knus Anna

 3. Har du erfaring med at fryse disse boller og de koldthævede grødboller ned?

  1. Hej Kathrine,
   Nu svarer jeg bare lige her også, selvom jeg har svaret din mail, så andre kan få glæde af svaret også.
   Du kan sagtens fryse dem ned og bage dem på dagen, sådan holder de sig rigtig gode. Når de skal varmes op, skal de ind i ovnen på 200 grader (når de stadig er frosne), og så bages indtil de er helt varmet igennem. Jeg har desværre aldrig taget tid, så jeg ved ikke hvor længe det præcis tager. Jeg vil skyde på 5-10 min!
   God fornøjelse med bollerne, og lad mig endelig høre, hvordan projektet går!
   Knus Anna

 4. Det er nu (endelig) lykkedes mig at opfostre en surdej og har dermed haft muligheden for ar bage de lækreste surdejsboller. Opskriften kan varmt anbefales (hvis man har tålmodigheden til at skabe en surdej😁)

  1. Hej Kathrine,
   Ihhh det gør mig altså bare så glad at høre, at du har fået succes med både surdej og bollerne. Yay! 🙂 Tusind tak for din kommentar.
   Knus Anna

 5. Sikke en nem opskrift! Vi prøvede også og dejen så veldig glad ud da den kom ud af skålen, men bollerne er flade og svære at få gyldne.

  Jeg er dog sikker på det er min egen fejl da jeg har været lidt for nærig med melet og omrøringstiden.. 😉

  Jeg må på den igen i aften.. 😀

  Mvh Alice

  1. Hej Alice,
   Dejligt at høre at opskriften er overskuelig! Ja omrøringstiden er i sig selv ideel. Det samme er surdejens tilstand. Var surdejen klar til bagning, da du brugte den? Hvis den ikke er, kan det nemlig også give flade boller. Det har jeg også prøvet en gang eller to, fordi jeg var lidt for utålmodig. Jeg håber det går bedre næste gang! 🙂
   Knus Anna

Skriv et svar

Close Menu