Surdejsboller – seje, sprøde og saftige!

surdejsboller saftige sprøde og seje

For et par dage siden delte jeg en guide med mine aller bedste råd til surdej (find den her). Den indeholder både hvordan du opstarter en surdej, hvordan du bager med den, og vigtigst af alt hvordan du holder slamberten i live. Førstnævnte har  været super svært for mig længe, men nu har jeg endelig knækket koden, og det betyder surdejsboller all day every day. Okay måske ikke hver dag, men i hvert fald en gang om ugen! Mindst…

Surdejsboller og forsøgskaniner

Jeg rør ofte koldhævede speltboller eller grødboller sammen, hvis det skal være ultra nemt, men når det skal være lidt ekstra luksus (og er en kende mere planlagt), så laver jeg surdejsboller!

Hvis I følger med på Instagram, så ved I hvor glad jeg er blevet for at bage med surdej på det seneste. Jeg er virkelig blevet tosset med surdejsboller, og denne opskrift giver de bedste boller, jeg nogensinde har bagt! Bollerne får en dejlig sej krumme, sprød overfalde og et fugtigt indre. Opskriften her er blevet testet hyppigt de sidste par uger, og er endelig blevet præcis, som jeg gerne vil have den. Jeg har tvangsindlagt mine studieveninder til at agere forsøgskaniner til denne opskrift af flere omgange, indtil den blev perfekt. Heldigvis har ingen af dem vist lidt overlast 😉

Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!

Nemme og grove surdejsboller

Det eneste du skal bruge til denne opskrift på fantastiske surdejsboller er vand, surdej, honning, salt og mel, og måske en lille kugle gær. Kortere bliver ingredienslisten ikke – men smagen, dén mangler ingenting. Jeg tør godt love, at opskriften sidder lige i skabet! Jeg bager dem i hvert fald igen og igen, og som sagt har jeg endnu kun fået positiv respons fra mine veninder og min kæreste.

Hvis du ikke allerede er hoppet på surdejsvognen, så synes jeg du skal hoppe i køkkenet og bruge min guide til en fantastisk hjemmelavet surdej. Jeg lover, at surdejen er ventetiden værd, når du sætter tænderne i disse fantastiske surdejsboller!

Og hvis du så er en af dem, som allerede har en boblende surdej stående i dit køleskab, så er det nu du løber i køkkenet og får gjort din surdej klar til bagning!

Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!

surdej dej

{ En glad og fornøjet dej med massere af lækre luftbobler }

Find opskriften på surdejsboller her:

3.82 fra 11 stemmer
Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!
Surdejsboller - seje, sprøde og saftige!
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
25 min
Hævetid
8 t
Samlet tid
40 min
 
Antal: 14 stk
Ingredienser
 • 600 ml vand
 • 100 g surdej (som er fodret, aktiv og klar til bagning)
 • Evt. 1 lille kugle gær på størrelse med et blåbær
 • 1 tsk honning
 • 1 spsk groft salt
 • 300 g hvedemel
 • 150 g stenformalet hvedemel (kan erstattes af alm. hvedemel)
 • 200 g fuldkorns hvedemel
Sådan gør du
Dej
 1. Kom vand, surdej, gær, honning og groft salt i skålen til din røremaskine og rør indtil alt er opløst

 2. Kom melet ned til væsken lidt af gangen og rør på lav hastighed til dejen er fri for klumper
 3. Når dejen er fri for klumper skrues maskinen op på middel/høj hastighed, og der røres indtil dejen slipper siderne på skålen og kan bestå glutentesten. Dette tager 8-12 min

 4. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen! Det er meningen, at dejen er tynd.

 5. Skyl et viskestykke med vand og vrid det godt, så det ikke drypper, men er fugtigt. Kom det over skålen med dejen og sæt den på køkkenbordet eller i køleskabet natten over. Min erfaring er, at bollerne holder sig bedre saftige dagene efter bagning, hvis man koldhæver. Ved koldhævning skal dejen tages ud på køkkenbordet i en-to timer før bagning og "vågne"

Bagning
 1. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad en bageplade stå derinde og blive varm

 2. Drys mel på køkkenbordet, vend dejskraber i melet og hæld dejen ud af skålen vha. dejskraberen

 3. Skær én bolle ud af dejen af gangen og pas på ikke at ødelægge luftbobler undervejs. Fold bolledejen ind over hinanden fra begge sider og placer bollen med folderne ned ad på et stykke bagepapir

 4. Fortsæt proceduren indtil du har fyldt bagepapiret med boller

 5. Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den

 6. Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 10 min, hvorefter du skruer ned til 200 grader varmluft og bag dem i yderligere 10-15 min

 7. Når du tager bollerne ud skal de være mørke og gyldne. De er bedre hvis de får lidt farve, da det gør dem sprødere udenpå og mere fugtige indeni.

 8. Køl dine boller på en rist inden de spises

Opskriftsnoter
 1. Har du ikke en røremaskine, har jeg ladet mig fortælle at en elpisker med dejkroge sagtens kan klare arbejdet.
 2. Obs! Mel kan være meget forskelligt, så målene er vejledende!
 3. Hvis du ikke bruger alt dejen på en gang kan du opbevare den i køleskabet til morgenen efter. Inden du bager resten af dejen, skal den stilles ud på køkkenbordet et par timer før, så dejen "vågner"

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

38
Skriv et svar

avatar
  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Lise B
Gæst
Lise B

Har dem i ovnen lige nu, det ser meget lovende ud! Jeg har dog en anden surdej, som fungerer perfekt for mig ✌?

Pernille
Gæst
Pernille

Ved ikke om jeg gør noget forkert men synes mine boller bliver meget flade.
Min dej er meget smidig og synes til den flydende siden den hænger sammen med den flader ud og jeg har svært ved at folde den.
Skal jeg bruge mere mel i den

Kathrine Birkbak
Gæst
Kathrine Birkbak

Har du erfaring med at fryse disse boller og de koldthævede grødboller ned?

Kathrine
Gæst
Kathrine

Det er nu (endelig) lykkedes mig at opfostre en surdej og har dermed haft muligheden for ar bage de lækreste surdejsboller. Opskriften kan varmt anbefales (hvis man har tålmodigheden til at skabe en surdej?)

Alice Maria Rasmussen
Gæst
Alice Maria Rasmussen

Sikke en nem opskrift! Vi prøvede også og dejen så veldig glad ud da den kom ud af skålen, men bollerne er flade og svære at få gyldne.

Jeg er dog sikker på det er min egen fejl da jeg har været lidt for nærig med melet og omrøringstiden.. 😉

Jeg må på den igen i aften.. 😀

Mvh Alice

Cecilie
Gæst
Cecilie

Hej Anna
Skal man tage dej fra til surdejen i den her opskrift, så man kan blive ved med at holde liv i den eller? 🙂

Marie Louise
Gæst
Marie Louise

Jeg har lavet surdej efter din opskrift, og som første forsøg med den lavede jeg disse boller. De er simpelthen fantastiske!!! Tænk, at man selv kan lave så lækre boller, jeg er solgt! Glæder mig til at bage med surdej fremover 🙂
Du har vel ikke en opskrift på et surdejsbrød også?

Linette
Gæst
Linette

Hvor tynd eller tyk skal dejen være? Jeg forsøgte mig med den for første gang, men selvom jeg i går tilføjede ekstra mel fordi jeg syntes den så meget tynd ud, så flød den altså stadig meget ud på bordet her til morgen. Den mindede mere om en brownie-dej i konsistens end en bolledej. Jeg er med på, at langtidshævede deje gerne er mere bløde/tynde end andre, men det var umuligt for mig at skære og forme den. Jeg endte med at sætte klatter med skeer. Jeg lavede flydetesten og tilsatte en smule gær, så det har ikke været det… Læs mere »

Mie
Gæst
Mie

Kan de laves uden røremaskine? I så fald hvordan skal dette gøres – kan man bruge almindelige dejkroge på en elpisker? 🙂

Amanda
Gæst
Amanda

Er det muligt, at lave dejen uden en røremaskine? Ejer ikke en, men bollerne ser simpelthen så lækre ud! ☺️

Kamila
Gæst
Kamila

Mine boller blev kompakte og dejen havde slet ingen bobler efter hævningen, men de havde en god skorpe 🙂

Marianne Voigt
Gæst
Marianne Voigt

Hej Anna, mon man kan tage dejen ud af skålen på samme facon som med dine koldhævede speltboller? På den måde kan man måske bevare flere af lufthullerne? Jeg lykkes fint med mine surdejsboller, de er skønne, men der går meget luft tabt i den lidt hårdhændede behandling, dejen ender med at få ude på bordet…
Hilsen Marianne, glad bruger og bager

Anne
Gæst
Anne

Hej Anna
Jeg er flyttet fra en ovn med dampfunktion og har lige skullet tage tilløb til at komme i gang med at bage i en alm ovn igen.
Du fik sparket mig i gang med din fine opskrift, og nu har jeg fine boller i ovnen og levende surdej i køleskabet. Tak for det.
Jeg har en lille erfaring som jeg gerne vil dele :
I stedet for mel bruger jeg vand når jeg arbejder med den hævede dej. Ud på en siliconemåtte, dejskraber, og bred spartel fra Røverkøb dyppes i lunkent vand. Det samme gør fingrene. Meget lettere på den måde ?

Julie
Gæst
Julie

Jeg har nu langt om længe fået taget mig sammen til at prøve det der surdej ;o) OG mine boller blev simpelthen så lækre, luftige og sprøde! Dog synes jeg hurtigt de efter 1-2 døgn blev meget tørre/seje? Er dette også noget du oplever, eller bare sådan de opfører sig normalt?
Kh Julie

Rikke V
Gæst
Rikke V

Hej Anna. Er det normalt, at dejen ikke hæver særligt meget efter en nat i køleskabet? 🙂 Jeg lavede både glutentesten forinden og min surdej kunne også flyde på vandet, inden jeg brugte den. Mvh. Rikke

Tina
Gæst
Tina

Jeg har netop lige bagt disse surdejsboller med min nye surdej, som er lavet efter din guide! Og de smager helt fantastisk. Jeg har ikke røremaskine, så mine hævede ikke så godt op som dine på billedet – bare lige som info til dem, der gerne vil bage dem, men ikke har røremaskine. Det kan lade sig gøre, hvis man har tid til at røre godt i dejen i 10 minutter. De smager fantastisk og med masser lufthuller og sprød skorpe 🙂 Tusind tusind tak for gode opskrifter og guides!

Henriette
Gæst
Henriette

Hvor har du købt dit Stenformalet hvedemel henne ?
For vil nemlig prøve at lave dem til min fødselsdag 🤞🏼😊

Ida
Gæst
Ida

Hej!

Kan jeg erstatte fuldkornshvedemel med grahamsmel?

Luk menu