Mørdejs galette med bær

soed-galette-sommerbaer-

I sidste uge lavede jeg denne skønne galette, som smager helt fantastisk. Den er sød, syrlig, sprød og god på brunchbordet eller som en sommerlig dessert. Ja egentlig nok til de fleste anledninger. Jeg kan i hvert fald ikke rigtig forestille mig, at nogen ville rynke på næsen, hvis du serverede et stykke mørdejs galette med bær for dem.

Det udfald er i hvert fald ikke sket for mig endnu 😉 Jeg har kun oplevet opadgående mundvige, som denne galette i den grad også fortjener!

Mørdejs galette med sommerbær

Efter jeg havde bagt den, fotograferet og prøvesmagt (naturligvis), skar jeg min galette i passende stykker og kom dem i en bøtte. Senere på dagen svingede jeg bøtten under armen, og overraskede mine gymnasievenner med en hjemmelavet dessert, som lige passede til vores ellers ret pizza-fyldte og mætte maver.

sød galette med sommerbær opskrift kage

Sød galette i dessert-version!

Jeg elsker virkelig at forkæle venner og familie med bagværk, og denne skønne galette med solmodne bær er ingen undtagelse. Jeg har netop tilføjet den til min indre liste over sommer-go-to kager. Dels fordi den smager vanvittigt godt, som før nævnt, men også fordi den er tosset nem at lave.

Foruden modne bær består galetten nemlig kun af mel, smør, æg, mandler, rørsukker, salt, vaniljesukker og citronsaft, som skal kombineres ved få simple trin. Mere skal der sådan set ikke til for at bikse en genial sommerdessert sammen på ingen tid!

Hvis du ikke lige har solmodne danske jordbær, hindbær og brombær hængene på bærbuskene i de mængder, tærten dikterer, så kan fyldet fint varieres. Kombinationen af de tre slags bær kan dog i den grad anbefales, så du skal endelig ikke udskifte, hvis det ikke er strengt nødvendigt.

bær
sød galette med sommerbær opskrift kage
soed-galette-sommerbaer-
sød galette med sommerbær opskrift kage

Rustik galette med sødt fyld

Jeg har valgt at holde min mørdejs galette til et fint rustikt look, men hvis du ikke er til det rustikke look, så kan du helt sikkert godt bruge dejen som en klassisk mørdejstærte, og så bruge fyldet som almindeligvis. Kombinationen af de søde bær, den syrlige citronsaft og den sprøde mørdejsbund er en vinder lige meget hvad.

Du må igang! En lækker smagsoplevelse og rosende ord fra dine medmennesker venter!

sød galette med sommerbær opskrift kage

Vild med kage? Prøv også æblecrumble, rabarbercrumble eller brownie.

Find opskriften på galette med bær her:

soed-galette-sommerbaer-

Sød galette med bær

En sød galette med bær smager helt fantastisk. Den er sød, syrlig, sprød og er god på brunchbordet eller som en sommerlig dessert. Find opskriften her.
5 fra 1 stemme
Antal: 1 galette

Ingredienser

Mørdejsgalette

  • 150 g hvedemel
  • 50 g fuldkorns speltmel
  • 50 g relativt finthakkede mandler (eller hasselnødder)
  • 100 g rørsukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk havsalt
  • 120 g blødt smør
  • 1 æg

Bærfyld

  • 500 g friske blandede bær (50g hindbær, 50 g brombær, 400 g jordbær)
  • 3 spsk rørsukker
  • Saften fra 1/2 citron

Servering

  • Creme fraiche

Instruktioner

  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål, tilsæt smør og æg, og saml til en fast dej.
  • Sæt dejen i køleskabet i en times tid.
  • Efter 30 min tændes ovnen på 180 grader alm. ovn.
  • Efter 50 minutter (10 minutter inden dejen er klar), ordnes bærfyldet.
  • Skyl bærene, og kom dem i en si, så de drypper helt af. Skær jordbær og brombær i grove tern (på størrelse med et hindbær), og kom i en skål sammen med hindbærene. Bland dem grundigt med rørsukker og citronsaft, og lad blandingen trække i 10 min. Hæld derefter al væsken fra bærene, og sæt skålen til side.
  • Drys lidt mel på køkkenbordet og rul dejen ud i en cirkel af ca. 1/2 cm tykkelse.
  • Kom bærfyldet i midten af cirklen med ca. 3-4 cm ud til kanten, og fold kanterne ind over bærfyldet. Vær forsigtig og luk den godt sammen i kantens bund, så saften fra bærene ikke flyder for meget ud under bagning. Pensl evt. med mælk eller æg.
  • Bag galetten i ca. 40-45 min til den er gylden og sprød.
  • Lad den stå et øjeblik inden servering, så den får lov at samle sig, og saften ikke flyder for meget. Server lun med creme fraiche til.
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments