Opskriften på havregrynskugler i 2 varianter er udviklet i samarbejde med Dansukker.
En af de ting, jeg elsker mest ved julen er bløde (og alligevel tilpas faste) havregrynskugler med en dejlig smag af sukker, smør, kakaopulver og havregryn. Barnligt? Det bliver et tåkrummende ja.
Men HEY. En klassiker bliver altså ikke en klassiker uden grund, og efter min mening har havregrynskuglerne fortjent deres klassiker-status helt ned til sidste bid. For trods deres simple ingrediensliste og fremgangsmåde smager havregrynskugler jo bare helt vidunderligt. Jeg vil i hvert fald til hver en tid nuppe en havregrynskugle eller ti fremfor diverse julesmåkager. Desuden er produktionen jo en fest i sig selv, og ingen ved rigtig, hvor mange havregrynskugler dejen skulle blive til, fordi der går så meget dej tabt undervejs… altså i maven og på fingrene, og det er sådan set næsten det hyggeligste af det hele.
Havregrynskugler i 2 skønne varianter: en klassisk og en med kaffe og appelsin
I min familie har vi ikke overvældende mange juletraditioner, så jeg har gjort det til min personlige mission at etablere små nye traditioner hvert år. En af de traditioner er mødes og bage julegodter sammen til en stille lyd af julemusik fra højtalerne. For selvom det kan være dejligt at gå i køkkenet og trille havregrynskugler, for så at glæde andre med dem efterfølgende, så er det lige en tand hyggeligere, når alle mand er med i produktionen.
Havregrynskugler i samarbejde med Dansukker
Som du måske bemærkede i sidste uge, er jeg i anledning af, at julen nærmer sig, teamet op med Dansukker og deres økologiske serie af sukker-varianter. I sidste uge delte jeg en vidunderlig opskrift på juleboller med appelsin og chokolade, og nu er tiden kommet til dens perfekte makkerpar: havregrynskugler!
Foruden den klassiske opskrift på havregrynskugler, rummer indlægget også en anden version med kaffe og appelsin. Begge varianter smager fuldstændig forrygende, og jeg bliver bare aldrig aldrig aldrig træt af havregrynskugler, lige meget hvilke smage de er med. Det kan dog anbefales at veksle lidt, hvis du går efter en varieret kost 😉
En god havregrynskugle rummer i min optik en tilpas kraftig smag af kakao, en blød konsistens fra smøren samt en sød smag og knasende fornemmelse af sukker. Til sidstnævnte har jeg anvendt Dansukkers økologiske sukker, som klarer jobbet til perfektion! Havregrynskuglerne har nemlig fået lige præcis den der lidt knasende fornemmelse og vidunderlige smag, som kun sukker kan give.
Så smæk ingredienserne i skålen, klister dine fingre til med havregrynskugle-dej, og tril små kugler til dine håndled bliver trætte. Fyld maven, køleskabet, diverse postkasser og madpakker med havregrynskugler, og vær klar på at du kan få uventet besøg. Det ville nemlig ikke komme bag på mig, hvis havregrynskuglerne tiltrækker dine venner og bekendte som en flok sultne gribbe…
Find opskriften på luksus havregrynskugler som i gamle dage her:
Havregrynskugler i 2 varianter – prøv lækker opskrift!
Ingredienser
Klassiske havregrynskugler
- 250 g finvalsede havregryn
- 150 g blødt smør
- 30 g kakao (bagekakao)
- 100 g Dansukker økologisk sukker
- 2-3 spsk vand
- 1 nip salt
Havregrynskugler med appelsin og kaffe
- 150 g finvalsede havregryn
- 100 g mandler (ristede og hakkede)
- 100 g Dansukker økologisk sukker
- 30 g kakao (bagekakao)
- 150 g blødt smør
- Skallen fra ½ appelsin
- 2-3 spsk færdigbrygget kaffe (gerne mere, hvis du er glad for smagen)
- 1 nip salt
Idéer til pynt
- Kokosmel (obligatorisk)
- Kakaopulver
- Finthakkede ristede nødder
- Finthakket appelsinskal
- Hindbærpulver
Instruktioner
Fremgangsmåden gælder for begge opskrifter:
- Kom alle ingredienserne i en skål og bland dem grundigt sammen til de udgør en fast kugle dej.
- Tril små kugler ud af dejen, og tril dem derefter i kokosmel, kakaopulver, ristede nødder, appelsinskal, hindbærpulver eller andet, du har lyst til.