Opskriften på juleboller med appelsin og chokolade er udviklet i samarbejde med Dansukker.
Forestil dig dette scenarie: det er koldt og mørkt udenfor, og alt du har lyst til, er at kravle under et varmt tæppe og spise noget lækkert, som smager lidt af jul og hygge. Jeg ser dig, og forhøjer med en opskrift på luftige og svampede juleboller med chokolade, samt en hytte fyldt med duften af julekrydderier og appelsinskal. Duften er garanteret inden for få minutter, hvis du fyrer op for morteren, rivejernet og røremaskinen allerede nu.
Indkald dine nærmeste til assistance, for når du først sætter tænderne i de her bløde juleboller, så kræver det vilje så stærk som en okse at stoppe igen. Så er du advaret.
Luftige juleboller med chokolade og appelsin
Som du nok har opdaget, så er jeg helt vild med at bage, og især op til juletid, hvor der er ekstra mulighed for at glæde andre med det. Jeg kender ikke til noget hyggeligere, end at mødes med familie og venner til julehygge og fordybe sig i snakke over en lun bolle med tandsmør, mandariner og de julegodter, som pryder ethvert hjem i December. Lige præcis sådan en eftermiddag havde jeg den anden dag sammen med min veninde, da jeg lavede bollerne, og det var den perfekte måde at tage forskud på julehyggen på.
Juleboller i samarbejde med Dansukker
Opskriften på de skønne juleboller er den første af to opskrifter, jeg udgiver i samarbejde med Dansukker den næste tid i takt med, at julen nærmer sig. Deres produkter er nemlig et must herhjemme til julebag, for hvis der er noget, som jeg mener, hører julen til, så er det nydelse og sukker af god kvalitet – og nok af det 😉
For nylig skrev Dansukker og spurgte, om jeg ikke ville være med til at sætte fokus på deres økologiske serie, som rummer både sukker, brun farin, sirup og flormelis. Det blev hurtigt til et stort og rungende ja. Jeg spiser nemlig tiltagende mere og mere økologisk, og det samme gælder sådan bagværk med sukker i, i og med at kalenderen nærmer sig December med hastige skridt.
Til opskriften på disse vamsede juleboller har jeg anvendt både deres økologiske flormelis og deres økologiske sukker, som er lavet af danske økologiske roer. I selve dejen til bollerne har jeg anvendt flormelis til at give en sød kontrast til den kraftige kardemomme, kanel, syrlige appelsinskal og intense chokolade, som til sammen giver den dejlige julede smag. På toppen har jeg penslet med en blanding af vand og sukker, så overfladen bliver blank og fin, og samtidig blød og let sød.
Bløde boller med smag af jul
…Nu snakkede jeg godt nok om den perfekte anledning til at servere julebollerne tidligere, men egentlig er der vel altid en anledning til lune og smørrige boller… især når de smager af jul, og er de bedste bløde boller, jeg nogensinde har bagt. Det er lige før, at jeg vil gå så langt som at sige, at de kunne have stammet fra min farmors gamle og plettede opskriftshæfte, og det siger altså ikke så lidt. Opskriften er hermed fast inventar på mit jule-eftermiddagsbord, og formentlig også på et par morgenborde fremover… De vækker med garanti både glæde, smil og chokolade både mellem tænder og på fingrene, så det er bare med at komme igang!
Sidder du og rynker lidt på næsen, og er stadig ikke hoppet i køkkenet, fordi du ikke er helt overbevist om, om de nu er så gode, som jeg siger, så lad mig sige det helt enkelt: det her er de eneste bløde boller, du behøver i dit liv, for de smager helt. vildt. OG. tosset. godt.
God fornøjelse!
Er du vild med bløde og luftige boller? Prøv også mine opskrifter på bamseboller/fødselsdagsboller, brydeboller med tranebær og bløde chokoladeboller.
Find opskriften på bløde boller med julekrydderier her:
De bedste juleboller med appelsin og chokolade
Ingredienser
Dej
- 1,5 dl mælk
- 1 økologisk appelsin (1 dl appelsinsaft og skallen fra halvdelen)
- 1 tsk knuste kardemommefrø (eller 2 tsk stødt kardemomme)
- 1 tsk kanel (stødt)
- 25 g gær
- 1 æg
- 50 g Dansukker økologisk flormelis
- 500-550 g hvedemel (ca.)
- ½ tsk groft salt
- 100 g blødt smør
- 75 g mørk chokolade (gerne kold)
- 60 g hasselnødder (35 g til dejen og 25 g til toppen)
Sukkervand
- 25 g Dansukker økologisk sukker
- 25 g varmt vand
Instruktioner
Dej
- Opvarm mælken i en lille gryde til den er lun. Den må IKKE være varm, da det ødelægger gærets hæveevne.
- Hæld mælken i en dejskål sammen med friskpresset appelsinsaft, fint-revet appelsinskal, kardemomme og kanel, og opløs gæren heri.
- Rør et æg i væsken, og tilsæt flormelis, hvedemel og til sidst salt lidt efter lidt under omrøring.
- Skær det bløde smør i tern og stil til side.
- Ælt dejen i ca. 10-12 min ved middel-lav hastighed til dejen er blank, smidig og slipper kanterne på skålen. Tilsæt smørret ca. halvvejs, så det har god tid til at blive inkorporeret godt i dejen.
- Hak mørk chokolade og (35 g) hasselnødder groft, kom i dejen, og ælt kort dejen til det er godt fordelt.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtigt viskestykke over. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
Bagning
- Kom dejen ud på et melet bord og del den i 12-13 små klumper med en vægt på ca. 80-90 g.
- Ælt bollerne ved at folde bollens sider ind under bollen (mod midten på undersiden), så den får en glat og fin overflade (dette gør, at bollen ikke sprækker ved bagning). Læg dem i en dyb bradepande med samlingen nedad.
- Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve i yderligere 30 min. Imens tændes ovnen på 200 grader varmluft.
- Bag bollerne i den varme ovn i 10-15 minutter til de er gyldne.
Yderligere
- Hak de resterende hasselnødder (25g) groft.
- Bland sukker og varmt vand grundigt sammen, og pensl bollerne med sukkervandet.
- Drys hasselnødderne på og pynt evt. yderligere med lidt appelsinskal.
- Nyd bollerne nybagte og lune med et godt lag smør eller som de er!