Farmors bløde bamseboller / fødselsdagsboller

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Min farmor laver de BEDSTE bamseboller. Uden tvivl. De er bløde, luftige, let søde og har et hint af kardemomme. Præcis som sådan nogle skal være.

Bamseboller til eftermiddagskaffen

Jeg har endnu ikke mødt et menneske, som ikke har en svaghed for lune hvedeboller med tandsmør på. Derfor har jeg lavet min egen opskrift på farmor-boller, så jeg kan diske op med bamseboller på farmor-manér til eftermiddagskaffen fremadrettet. Ikke at vi rigtig praktiserer “eftermiddagskaffe” herhjemme. Vi er mere til “når-vi-har-lyst-kaffe”, men sådan en bolle her er nu god med en kop kaffe lige meget hvornår på dagen kombinationen indtages. Min veninde Emma (som iøvrigt agerer håndmodel på indlæggets billeder) var i hvert fald slemt tilfreds med serveringen, så du kan roligt stikke i køkkenet og bage dine egne.

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Teboller, fødselsdagsboller eller bamseboller?

Jeg er godt klar over, at jeg formentlig har bevæget mig ud på dybt vand ved at påstå, at min farmor laver de bedste bamseboller… for hvis farmor laver IKKE de bedste? Det ved jeg af gode grunde ikke, men de her smager i hvert fald glimrende. Hvis du ikke er så heldig, at du har en farmor med den bedste opskrift, så er I begge velkommen til at anvende denne. Opskriften kan sågar printes på papir og sættes i hendes opskriftsmappe, såfremt din farmor er lige så hightech som min, og ikke liiiige er hoppet med på blog-bølgen endnu 😉 Du finder ‘print’-ikonet nederst i indlægget.

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Forskellige boller, forskellige anledninger

Jeg har egentlig aldrig været så glad for helt bløde hvedeboller, fødselsdagsboller, teboller, bamseboller, eller hvad vi skal kalde dem. De er dog begyndt at gro på mig, og en lun bamsebolle til morgenmad er altså ikke at forklejne. Jeg har ellers ALTID foretrukken boller med mere bid (f.eks. surdejsboller eller grove koldhævede boller), men her på det seneste er jeg virkelig begyndt at værdsætte bløde boller (f.eks. mine svampede grødboller). Bløde og sprøde boller er nemlig gode til forskellige ting og til hver sin tid. På en søndag morgen med uglet morgenhår og blødkogte æg er jeg til surdejsboller, men sidder vi til et fødseldagsbord med lagkage, kakaomælk og flag på bordet, kan du så gætte, hvad jeg foretrækker?

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Rigtig god bagelyst!

Find opskriften på bløde bamseboller her:

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Farmors bløde bamseboller

4,25 fra 60 stemmer
Antal: 15 stk
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse11 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
I alt26 minutter

Ingredienser

 • 80 g smør
 • 2,5 dl mælk
 • 25 g gær
 • 0,5 tsk salt
 • 1 tsk kardemomme
 • 40 g flormelis
 • 2 æg (1 til dejen og 1 til pensling)
 • 550-600 g hvedemel

Instruktioner

 • Smelt smøret i en gryde, hæld mælken over, og lad det blive lillefingervarmt
 • Hæld væsken i en (dej)skål og opløs gæren heri. 
 • Tilsæt salt, kardemomme, flormelis, (1) æg og mel
 • Ælt dejen blank og smidig. Det er nemmest med en røremaskine, men det er ikke strengt nødvendigt
 • Stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtigt viskestykke over. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse
 • Kom dejen på et melet bord og del den ud i 15 små klumper
 • Ælt bollerne ved at folde bollens sider ind under bollen (mod midten på undersiden), så den får en glat og fin overflade (Dette gør, at bollen ikke sprækker ved bagning). Læg dem på en bageplade med god afstand til de andre boller. Jeg bager 9 af gangen på rækker af 3.
 • Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve i yderligere 30 min. Imens tændes ovnen på 210 grader alm. ovn
 • Pisk et æg sammen i en lille skål og pensl bollerne med æggemassen
 • Bag bollerne i 10-12 min indtil de er gyldne
 • Køl dem af på en bageplade og spis dem lune med smør eller marmelade
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.
Abonner
Giv besked om
55 Comments
Nyeste
Ældste
Inline Feedbacks
View all comments