Farmors bløde bamseboller

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Min farmor laver de BEDSTE bamseboller. Uden tvivl. De er bløde, luftige, let søde og har et hint af kardemomme. Præcis som sådan nogle skal være.

Bamseboller til eftermiddagskaffen

Jeg har endnu ikke mødt et menneske, som ikke har en svaghed for lune hvedeboller med tandsmør på. Derfor har jeg lavet min egen opskrift på farmor-boller, så jeg kan diske op med bamseboller på farmor-manér til eftermiddagskaffen fremadrettet. Ikke at vi rigtig praktiserer “eftermiddagskaffe” herhjemme. Vi er mere til “når-vi-har-lyst-kaffe”, men sådan en bolle her er nu god med en kop kaffe lige meget hvornår på dagen kombinationen indtages. Min veninde Emma (som iøvrigt agerer håndmodel på indlæggets billeder) var i hvert fald slemt tilfreds med serveringen, så du kan roligt stikke i køkkenet og bage dine egne.

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Teboller, fødselsdagsboller eller bamseboller?

Jeg er godt klar over, at jeg formentlig har bevæget mig ud på dybt vand ved at påstå, at min farmor laver de bedste bamseboller… for hvis farmor laver IKKE de bedste? Det ved jeg af gode grunde ikke, men de her smager i hvert fald glimrende. Hvis du ikke er så heldig, at du har en farmor med den bedste opskrift, så er I begge velkommen til at anvende denne. Opskriften kan sågar printes på papir og sættes i hendes opskriftsmappe, såfremt din farmor er lige så hightech som min, og ikke liiiige er hoppet med på blog-bølgen endnu 😉 Du finder ‘print’-ikonet nederst i indlægget.

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Forskellige boller, forskellige anledninger

Jeg har egentlig aldrig været så glad for helt bløde hvedeboller, fødselsdagsboller, teboller, bamseboller, eller hvad vi skal kalde dem. De er dog begyndt at gro på mig, og en lun bamsebolle til morgenmad er altså ikke at forklejne. Jeg har ellers ALTID foretrukken boller med mere bid (f.eks. surdejsboller eller grove koldhævede boller), men her på det seneste er jeg virkelig begyndt at værdsætte bløde boller (f.eks. mine svampede grødboller). Bløde og sprøde boller er nemlig gode til forskellige ting og til hver sin tid. På en søndag morgen med uglet morgenhår og blødkogte æg er jeg til surdejsboller, men sidder vi til et fødseldagsbord med lagkage, kakaomælk og flag på bordet, kan du så gætte, hvad jeg foretrækker?

farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller

Rigtig god bagelyst!

Find opskriften på bløde bamseboller her:

4.43 fra 7 stemmer
farmors bløde bamseboller - fødselsdagsboller - teboller - theboller
Farmors bløde bamseboller
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
11 min
Hævetid
1 t 30 min
Samlet tid
26 min
 


Antal: 15 stk
Ingredienser
 • 80 g smør
 • 2,5 dl mælk
 • 25 g gær
 • 0,5 tsk salt
 • 1 tsk kardemomme
 • 40 g flormelis
 • 2 æg (1 til dejen og 1 til pensling)
 • 550-600 g hvedemel
Sådan gør du
 1. Smelt smøret i en gryde, hæld mælken over, og lad det blive lillefingervarmt

 2. Hæld væsken i en (dej)skål og opløs gæren heri. 

 3. Tilsæt salt, kardemomme, flormelis, (1) æg og mel

 4. Ælt dejen blank og smidig. Det er nemmest med en røremaskine, men det er ikke strengt nødvendigt

 5. Stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtigt viskestykke over. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse

 6. Kom dejen på et melet bord og del den ud i 15 små klumper

 7. Ælt bollerne ved at folde bollens sider ind under bollen (mod midten på undersiden), så den får en glat og fin overflade (Dette gør, at bollen ikke sprækker ved bagning). Læg dem på en bageplade med god afstand til de andre boller. Jeg bager 9 af gangen på rækker af 3.

 8. Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve i yderligere 30 min. Imens tændes ovnen på 210 grader alm. ovn

 9. Pisk et æg sammen i en lille skål og pensl bollerne med æggemassen

 10. Bag bollerne i 10-12 min indtil de er gyldne

 11. Køl dem af på en bageplade og spis dem lune med smør eller marmelade

 

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

14
Skriv et svar

avatar
  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Karina
Gæst
Karina

Aldrig har jeg bagt bedre boller til en fødselsdag, og så er de endda nemme at lave! Tak for opskriften!

Katrune Andersen
Gæst
Katrune Andersen

Bliver de tørrer dagen efter? Eller skal man helst spise dem på den dag de er bagt?

Mai
Gæst
Mai

Glæder mig til at bage disse boller til gæsterne til min datters 3 års fødselsdag i eftermiddag😊

Michala
Gæst
Michala

Jeg, som ellers hader at bage og altid tyger til ‘shake and bake’ er helt oppe og ringe over denne her opskrift. Når dejen klistre, sidder fast på køkkenbordet og bollerne bliver tørre som granit indeni, så står jeg sgu af. Denne opskrift er simpelthen SÅ nem og god! Dejen klistre ikke, du er fri for den store forårs-rengøring i køkkenet efterfølgende og bollerne er luftige og lækre (Ja, kom lige til at tyvestarte 😉). Bollerne skal nydes med varm kakao og VM kampen, Danmark-Norge i eftermiddag. Vi glæder os!

Sinne Perle
Gæst
Sinne Perle

Hej Anna. Kan man lade dejen hæve natten over? Tak for verdens dejligste opskrift.

Amalie
Gæst
Amalie

Kan man fryse dem ned?. 😊

Christina
Gæst

Hej Anna, jeg tog chancen med dine farmorboller i går til datterens 11 års fødselsdag, selvom jeg er oppe mod en stærk mormorbolletradition 😀 (masser af smør). De her boller var skønne. Luftige og smagte præcis som en fødselsdagsbolle skal. Tak fordi du delte 🙂
mvh
Christina

Luk menu