Manitobaboller eller manitobastykker, om man vil, er min nye yndlings opskrift på boller. Sådan lige udover mine forskellige versioner surdejsboller, naturligvis. Ingen opskrift med gær kan slå surdej af pinden, men ikke desto mindre udgør disse langtidshævede manitoba boller en hæderlig konkurrent. Især fordi de ikke kræver nær så meget forberedelse, som surdejsbagværk gør, og stadig smager fuldstændig fantastisk. Desuden får de en lidt anden krumme end surdejsbagværk, som i den grad også kan noget!
Rustikke manitobaboller med chiafrø og rugmel
De rustikke manitobaboller har en vidunderlig luftig krumme, er let sprøde og lige tilpas seje. Bollerne holder sig godt saftige i flere dage, hvilket gør dem helt ideelle til madpakken også. Har du mulighed for at riste du dem på en brødrister dagen efter eller varme dem i ovnen, uden at skære bollen over, er de helt som nybagte igen flere dage efter, hvilket også er tilfældet når de er tøet op fra frys og varmet.
Sprøde manitobastykker som sandwichbrød
I bollerne har jeg hovedsageligt anvendt manitoba mel, som altid giver sprødt, luftigt og lækkert bagværk. Jeg har spædet til med rugmel for lidt groft input og smag, og sidst anvendt chiafrø. Chiafrøene gør, at bollerne bliver dejligt saftige, idet man kan skrue op for vandmængden, og ned for melmængden, og på den måde skabe den helt fantastiske krumme, som er den, der gør disse manitobaboller uimodståelige.
Jeg har allerede bagt bollerne af mange omgange, men de er hurtigt forsvundet, fordi vi er flere herhjemme som har lidt svært ved at holde fingrene fra nybagt hjemmebag. Det tænker jeg ikke, at vi er alene med, vel?
Men ja – jeg har egentlig ikke så meget mere at sige. De her boller skal du smage, og du finder opskriften nedenfor!
Er du vild med luftige hjemmebagte boller som disse? Prøv også mine opskrifter på surdejsboller, fuldkornsboller eller kerneboller med gulerod.
Find opskriften på luftige manitobaboller her:
Manitobaboller / manitobastykker
Ingredienser
Manitobaboller
- 600 ml lunken vand (halvdelen kan evt. erstattes af øl for smagen)
- 5 g gær
- 10 g sukker
- 500 g manitoba hvedemel
- 100 g rugmel
- 20 g chiafrø
- 15-20 g groft salt (Jeg er vild med salt, så jeg bruger 20 g)
Instruktioner
Dej (aftenen før)
- Kom vand/øl, gær og sukker i skålen til din røremaskine og rør indtil alt er opløst.
- Kom mel og chiafrø ned til væsken lidt af gangen og rør på middel-lav hastighed til dejen er fri for klumper.
- Drys med groft salt ovenpå dejen og lad den stå og hvile i 15-45 min, hvorefter dejen æltes på røremaskinen på middel-høj hastighed i ca. 15-20 min til dejen slipper siderne af skålen, er smidig og spændstig, samt kan bestå glutentesten. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen! Det er meningen, at dejen er tynd, men den skal være smidig og spændstig, før du stopper med at ælte.
- Kom lidt olie i en condibøtte eller skål, og hæld dejen heri. Læg et låg på eller et vådt viskestykke og stil dejen i køleskabet natten over. Meget gerne i ca. 12 timer. Hvis du ved, at dejen kun kan hæve i ca. 8 timer, så anvend evt. en anelse mere gær.
Bagning (om morgenen)
- Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn og lad en bageplade stå derinde og blive helt gennemvarm. Det tager ca. 30-40 min. Endnu bedre er det med et bagestål. Lad bolledejen stå på køkkenbordet imens ovnen varmer op.
- Drys mel på køkkenbordet og hæld dejen forsigtigt ud på melet, så luften består så godt som muligt. Drys lidt mel på toppen af dejen.
- Anvend en dejskære til at forme bollerne. Skær én bolle ud af dejen af gangen og pas på ikke at ødelægge luftbobler undervejs. Du kan bruge dejskraberen til at gøre bollerne runde eller blot bevare det kantede udseende.
- Placer bollerne med god afstand mellem hinanden på to stykker bagepapir, og drys evt. med lidt ekstra mel.
- Træk bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade, og kom den tilbage i ovnen.
- Bag bollerne i ovnen i ca. 12-18 min til de er godt gyldne og lyder hule, når du banker på dem. Bagetiden afhænger af din ovn, men også af, hvordan du godt kan lide dem. Ønsker du dem sprøde, skal de være mørk gyldne, og ønskes de mere seje i skorpen tages de ud lidt før.
- Gentag ovenstående steps til alle bollerne er bagte.
Noter
- Næste gang jeg bager dem vil jeg prøve at erstatte halvdelen af væsken med en mørk øl. Det tror jeg vil fungere glimrende!
- Bollerne kan fryses. Tag blot de frosne boller ud aftenen før, de skal spises, og lun dem om morgenen.