Kartoffelpizza med rosmarin og mascarpone


Opskriften på kartoffelpizza er udviklet i samarbejde med Valsemøllen.

kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-9

Der findes virkelig intet bedre end en god og sprød surdejspizza beklædt med fløjlsblød mascarpone, tynde kartoffelskiver, artiskokhjerter, champignon og tilført masser af rosmarin. Gerne ledsaget af en hjemmelavet balsamico glace. Mmhhh!

Koldhævet og grov hvid pizza med kartoffel og rosmarin

Pizza er så lækkert og alsidigt, at det nærmest ikke kan gå galt. Det er egentlig lige meget om en pizza er nybagt, varm eller kold, en rest fra dagen før eller hentet nede hos det lokale pizzaria. Pizza er bare lækkert.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har lavet og spist netop denne vegetariske kartoffelpizza. Den smager bare drøn godt. Af den grund har jeg besluttet mig for, at hvid pizza med kartoffel og rosmarin altså ikke kun skal være forbeholdt aftensmad. Derfor deler jeg nu opskriften på minipizzaer, som udover at være gode til aftensmaden, også fungerer forrygende på brunchbordet.

Brunchpizzaer kan man vel fint kalde dem. De kan næsten anses for at være en slags efterfølger til morgenmadspizzaen med tomatsovs, spinat, æg og seranoskinke, jeg delte i December.

kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-pizzadej
kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-1

Minipizzaer med stenformalet hvedemel og tipo 00 mel i samarbejde med Valsemøllen – som skifter navn fra Finax

Ingredienslisten og fremgangsmåden til pizzadejen er kort og nem, og giver den bedste smidige pizzadej. Dejen indeholder blot vand, en smule gær, surdej, rørsukker, økologisk mel, et skvæt god olivenolie og groft salt.

Af meltyper bruger jeg økologisk tipo 00 mel, suppleret med økologisk stenformalet hvedemel fra Valsemøllen. Tipo 00 mel bidrager til en dejlig elastisk dej og en fantastisk skøn skorpe på den færdigbagte kartoffelpizza. Stenformalet hvedemel er, som navnet antyder, malet på stenkværn. Det er ligeledes groft sigtet, hvilket bidrager med en grovere struktur og en dejlig dybde i smagen, som klæder surdejen i pizzadejen fortrinligt.

Tipo 00 mel er obligatorisk, når jeg bager pizza. Stenformalet hvedemel derimod har jeg brugt i vid udstrækning – ofte akkompagneret af surdej. F.eks. har jeg brugt det i surdejsboller, bananbrød med hasselnødder og saftige ølandshvedeboller.

kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-1
kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-1

kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-1
kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-1

Sprød surdejspizza med balsamico glace

Jeg har lige en sidste ting at fortælle, inden du scroller ned til opskriften på kartoffelpizza. Skrivet omhandler minimalt pizza – men til gengæld en nyhed om min faste samarbejdspartner Valsemøllen.

Valsemøllen skifter nemlig navn fra Finax tilbage til deres oprindelige navn Valsemøllen, som også pryder deres møller i Esbjerg og Køge. De har malet mel siden 1899, og selvom de skifter navn, holder de fast i de samme danske værdier og gode kvalitet. Jeg synes virkelig navnet er så fint beskrivende, og jeg nyder at bruge deres mel, frø, kerner og brødblandinger i mit køkken nærmest dagligt.

Især når det resulterer i kartoffelpizza, naturligvis 😉

kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-9

Find opskriften på den bedste kartoffelpizza her:

5 fra 3 stemmer
kartoffelpizza-med-rosmarin-mascarpone-artiskok-koldhaevet-grov-foodstyling-madfotografering-surdej-hvid-pizza-9
Kartoffelpizza med rosmarin og mascarpone
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
7 min
Hævetid
12 t
Samlet tid
22 min
 
Ret: Aftensmad, Brunch, Frokost, Morgenmad
Antal: 10 små pizzaer
Ingredienser
Dej
Fyld
  • 130 g mascarpone
  • 2 spsk frisk rosmarin
  • ½ tsk flagesalt
  • 1 stor kartoffel
  • 100 g champignon
  • 1 glas artiskokhjerter i olie
  • 1 ½ klump frisk mozzarella
  • Frisk rosmarin
Balsamico-glaze
  • 1 dl balsamicoolie
  • 1 lille spsk honning
  • 1 nip flagesalt
Sådan gør du
Dej
  1. Kom gær, surdej, vand og rørsukker i en røreskål til en røremaskine, og rør til gæren er opløst.

  2. Tilsæt halvdelen af melet, og rør indtil der ingen klumper er.

  3. Tilsæt resten af melet sammen med olivenolie og salt, og rør til dejen er lind uden klumper.

  4. Ælt dejen i ca. 10-15 min. Først på lav hastighed i et par minutter og herefter på høj hastighed. Dejen er æltet færdig, når den er smidig, glat, slipper skålens kanter og kan bestå glutentesten. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen!

  5. Lad dejen hæve i køleskabet natten over med et fugtigt klæde over (til dobbelt størrelse). Gerne op til 20 timer, men 10-12 timer kan også gøre det.

  6. Om morgenen tages dejen ud af køleskabet, og skæres i 10 lige store stykker.

  7. Spænd hver klump dej op ved at folde dejen ind under sig selv (som ved fødselsdagsboller). Overfladen skal være glat, fin og rund. Lad de små boller hvile i en times tid på køkkenbordet.

  8. Imens tændes ovnen på 250 grader varmluft. Lad 2 bageplader stå inde i ovnen og blive varme. Forbered fyldet, imens ovnen bliver klar.

Fyld
  1. Hak rosmarin og rør sammen med mascarpone og flagesalt.

  2. Skyld kartofler og champignoner, og skær dem i helt tynde skiver.

  3. Placer artiskokhjerterne i en sigte, og lad dem dryppe af.

Balsamico glace
  1. Imens pizzaerne er i ovnen laves balsamico-glaze.

  2. Varm balsamico olie, salt og honning op på en pande til det koger. Skru ned på lav varme, og lad den simre indtil massen tykner. Det tager ca. 10 min. Hæld i en lille kande og nyd ovenpå pizzaen.

Pizza
  1. Træk forsigtigt hver dej-klump tynd med hænderne. Brug evt. knytnæven, og vær opmærksom på at gøre det hurtigt og effektivt, så dejen ikke går i stykker.

  2. Kom dem over på et stykke bagepapir, og fordel fyldet. Lad 1-2 cm af pizzaens kant være tomme for fyld, så kanten kan hæve op og blive sprød. Start med et tyndt lag mascarpone, skiver af champignon og kartoffel, samt artiskokhjerter. Riv små stykker af mozzarella osten, og fordel osten med godt mellemrum mellem hver lille klump.

  3. Tag de varme bageplader ud af ovnen, og hiv bagepapir med pizzaerne over på hver sin plade.

  4. Bag pizzaerne øverst og nederst i ovnen i ca. 7-10 min. Byt evt. plads halvvejs, hvis din ovn ikke bager jævnt.

  5. Lad dine pizzaer køle af på en bagerist i et øjeblik, og nyd dem med balsamico-glaze.

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

Skriv et svar

avatar
  Abonner  
Giv besked om
Luk menu