Ølandshvedeboller med surdej

Ølandshvedeboller med surdej 1
Opskriften på ølandshvedeboller er udviklet i samarbejde med Kenwood.

oelandshvedeboller-1

Alle som kender mig ved, at jeg har et specielt forhold til boller med smør. Med speciel mener jeg, at jeg næsten vil gå så langt, som at kalde det et kærlighedsforhold. Ølandshvedeboller med et halv-smeltet lag tandsmør er i hvert fald én definition på kærlighed, og ligesom det siges med mænd, så er vejen til mit hjerte altså også igennem maven. I hvert fald hvis det er i form af ølandshvedeboller, og i selskab med Hr. Kenwood. Så har jeg faktisk ikke noget imod, at jeg selv står for produktionen 😉

Boller med ølandshvedemel

Disse ølandshvedeboller med surdej er en ny kandidat til titlen som bloggens bedste opskrift på boller. De er seje, sprøde og bløde på samme tid, og så smager de fuldstændig fantastisk. Syren fra surdejen klæder den dybe smag af ølandshvede hamrende godt, og jeg har allerede bagt dem flere gange. Bare fordi: Mhhhh!

Mine surdejsboller har ellers længe indtaget førstepladsen hos mig, imens Daniels favorit stadig er mine koldhævede morgenboller med hasselnødder. Jeg har endnu kun serveret ølandshvedebollerne for veninder, så jeg må lige lave en rematch en dag, og se om Daniel ikke også synes, at disse boller fortjener en plads i top tre! Det er jeg faktisk ret sikker på, at han erklærer sig enig i.

oelandshvedeboller-1

Saftige boller med røremaskine

Opskriften på ølandshvedeboller er nr. 2 (ud af 3), som jeg deler i samarbejde med Kenwood her i December. Man kunne vel med fordel kalde det anden låge i “Grødgrisen-Kenwood-advent-kalenderen” … altså hvis en adventkalender kan offentliggøres på en torsdag, og have et så langt, kringlet og sammensat navn. Navngivningen arbejder jeg videre med. I mellemtiden kan du passende spise dig mæt i nybagte boller med ølandshvedemel. De er i hvert fald ikke kringlede, men derimod nemme og hurtige at bikse sammen, hvis blot du ved, hvordan du håndterer en surdej. Hvis ikke, så kan du finde min grundige guide her.

Bolledejen er rørt på min nye Kenwood Chef Sense XL Special Edition røremaskine. Den kan du læse mere om her, hvis du har lyst. Røremaskinen fik vist sine kræfter, jeg fik nybagte boller til morgenmad, og hermed er kærlighedshistorien komplet.

oelandshvedeboller-1

Find opskriften på koldhævede ølandshvedeboller her:

oelandshvedeboller-1

Ølandshvedeboller

4,50 fra 12 stemmer
Antal: 14 stk
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse25 minutter
Hævetid8 timer
I alt8 timer 40 minutter

Ingredienser

Ølandshvedeboller

 • 600 ml vand
 • 100 g surdej ((som er fodret, aktiv og klar til bagning))
 • Evt. 1 lille kugle gær ((på størrelse med et blåbær))
 • 1 tsk honning
 • 300 g stenformalet hvedemel ((eller alm. hvedemel))
 • 350 g groft sigtet ølandshvedemel
 • 1 stor spsk havsalt

Godt grej

Instruktioner

Dej

 • Kom vand, surdej, gær og honning i skålen til din røremaskine og rør indtil alt er opløst.
 • Kom melet ned til væsken lidt af gangen, tilsæt salt og rør på lav hastighed til dejen er fri for klumper.
 • Når dejen er fri for klumper skrues maskinen op på middel/høj hastighed, og der røres i ca. 5 min. Lad dejen stå i 10 min, og rør den derefter færdig på høj hastighed indtil dejen slipper siderne på skålen og kan bestå glutentesten. Dette tager 8-12 min.
 • Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen! Det er meningen, at dejen er tynd.
 • Skyl et viskestykke med vand og vrid det godt, så det ikke drypper, men er fugtigt. Kom det over skålen med dejen og sæt den på køkkenbordet eller i køleskabet natten over. Min erfaring er, at bollerne holder sig bedre saftige dagene efter bagning, hvis man koldhæver. Ved koldhævning skal dejen dog blive på køkkenbordet et par timer, før den sættes i køleskabet. Dejen kan ligeledes med fordel tages ud af køleskabet og sættes på køkkenbordet i en-to timer før bagning og "vågne" om morgenen, men dette er ikke nødvendigt, hvis bolledejen har stået 2-4 timer og hævet lidt op inden den kom på køl.

Bagning

 • Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad en bageplade stå derinde og blive varm. Alternativt kan du bruge et bagestål for at give bollerne de optimale forhold til at hæve flot op. Jeg linker til bagestålet i noterne.
 • Drys mel på køkkenbordet, vend dejskraber i melet og hæld dejen ud af skålen vha. en dejskraber.
 • Skær én bolle ud af dejen af gangen og pas på ikke at ødelægge luftbobler undervejs. Fold bolledejen ind over hinanden fra begge sider og placer bollen med folderne ned ad på et stykke bagepapir.
 • Fortsæt proceduren indtil du har fyldt bagepapiret med boller.
 • Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den.
 • Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 10 min, hvorefter du skruer ned til 200 grader varmluft og bag dem i yderligere 10-15 min.
 • Når du tager bollerne ud af ovnen skal de være mørke og gyldne. De er bedre hvis de får lidt farve, da det gør dem sprødere udenpå og mere fugtige indeni.
 •  Køl dine boller på en rist inden de spises.

Noter

Jeg bruger dette bagestål (reklamelink), når jeg bager bollerne. Det giver bollerne de bedste forudsætninger for at hæve flot op under bagning!
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.
Abonner
Giv besked om
19 Comments
Nyeste
Ældste
Inline Feedbacks
View all comments