Croque madame og croque monsieur

Croque madame og croque monsieur 1

De sidste par dage har jeg virkelig haft lyst til snasket mad. I forgårs kulminerede det i en pastaret, som jeg de sidste par dage har spist sammen med massere af parmesan. Og Daniel selvfølgelig. Ikke desto mindre så har jeg stadig virkelig meget lyst til generøse mænger af ost, og fordi jeg igennem de sidste par dage har set toasts a la croque madame og croque monsieur i forskellige varianter ned igennem mit Instagram-feed, måtte jeg simpelthen prøve at lave min egen. Opskriften er helt perfekt til næste gang du har tømmermænd. Eller det er søndag. Eeeeller du bare har brug for lidt ekstra forkælelse! 😉

Parisertoast croque madame og croque monsieur

Der er sikkert en form for hellighed omkring, hvilke ingredienser man kommer i toasten, når man vover at kalde den en croque monsieur eller croque madame. Ikke desto mindre så vover jeg altså pelsen, og laver min egen fordanskede version af den franske toast.

Croque madame og croque monsieur 2
Croque madame og croque monsieur 3

Mit køkken rummede skiveskåret ost, landskinke, et kedeligt løg, en rest creme fraiche, sennep, dagsgammelt brød og muskatnød. Så det blev til en tøm-køleskabet-variant af de ingredienser, jeg lige havde liggende. Det blev den bedste start på en tirsdag jeg har haft meget længe. Så om toasten kan kaldes for croque madame eller croque monsieur er uvist, men ikke desto mindre så smager den virkelig bare godt.

Forskel på croque madame og croque monsieur

Så vidt jeg kan læse mig frem til, er den eneste forskel på croque madame og croque monsieur ægget, som findes på toppen af førstnævnte. Ellers er det det samme snaskede fyld som udgør basis for begge varianter.

Jeg har ligeledes læst mig frem til, at man i de fleste varianter bruger bechamelsovs i toasten. Det er helt sikkert også lækkert, men det er altså også virkelig bare svært ikke at få et godt resultat, når man forener skinke, ost og brød. Som det ses på billederne, har jeg været rimelig rundhåndet med oste-mængder, qua min lyst til snaske-mad. Oste-mængden kan du skrue op og ned for, som det passer dig. Det ser lidt vulmoriøst ud på billederne, men jeg vil gerne garantere dig for, at det er LÆKKERT.

Croque madame og croque monsieur 4

Har du mere brød til overs? Prøv også panini med seranoskinke og sennepsmayo, brød med ricotta og æblekompot, bruschetta med tomat og pesto eller french toast med blåbær.

Find opskriften på croque madame og croque monsieur her:

Croque madame og croque monsieur 5

Croque madame og croque monsieur

5 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse15 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

Ostesovs

 • 1 tsk smør
 • 1 skalotteløg ((eller ½ alm. løg))
 • 100 g creme fraiche
 • 150 g god ost ((evt. 2 slags))
 • 1-2 tsk sennep
 • 1 nip muskatnød

Øvrige ingredienser

 • 4 store skiver brød ((skåret over i halve))
 • 100 g god kogt skinke
 • Evt. lidt salat on the side
 • Salt og peber

For croque madame version

 • 1 æg pr. toast

Instruktioner

 • Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og hak skalotteløget fint.
 • Varm en lille pande op med smør og steg løget, til det er gennemsigtigt. Sæt herefter panden til side.
 • Riv osten groft og kom ¾ af den i en skål. Læg det resterende til side.
 • Bland creme fraiche, sennep, og hakkede løg godt sammen med osten i skålen, og krydr med 1 nip muskatnød.
 • Beklæd et ovnfast fad med bagepapir, og læg 4 halve skiver brød derned. På hvert brød lægges 1 spsk ostesovs, ¼ af skinken og de resterende brødskiver. Fordel yderligere 1 spsk ostesovs ovenpå hvert brød, og drys med det sidste revne ost.
 • Kom brødene i ovnen i ca. 15 min til de er gyldne og godt sprøde i kanten. 
 • Hvis du laver croque madame skal hver af brødene toppes med et spejlæg eller pocheret æg. Dette laves imens brødene er i ovnen.
 • Krydr brødene med lidt flagesalt og friskkværnet peber, og nyd brødene varme på en søndag, en morgen med tømmermænd eller bare når du skal forkæles lidt ekstra!
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments