Opskriften på surdejsbrød med solsikkekerner og gulerod er udviklet i samarbejde med Valsemøllen.
Jeg ved ikke noget bedre end at vågne op en lørdag morgen velvidende, at der står en færdighævet dej i køleskabet klar til at blive forvandlet til et luftigt surdejsbrød. Det er ofte de samme morgener, hvor der er fuld tryk på morgenhår, liggemærker og trætte øjne som lige skal vågne, men hvor eneste fokus er på at slappe af, hygge og bare være. Sådan en morgen er aller bedst startet med et stykke saftigt og svampet surdejsbrød i hånden. Med smør på, og en balje kaffe on the side, naturligvis.
Sådan en lørdag havde jeg for et par uger siden, og det var en helt perfekt måde at teste dette skønne og grove surdejsbrød med solsikkekerner og gulerod en sidste gang, som jeg havde arbejdet på ugerne forinden.
Saftigt surdejsbrød med solsikkekerner og gulerod
Surdejsbrødet er sprødt og sejt på ydersiden samtidig med at have et saftigt og luftigt indre. Det smager sindssygt godt med et tykt lag smør, især hvis smøren toppes med et stykke pålægschokolade. Der er jo trods alt gulerod og fiberholdige solsikkekerner i, så det må gå lige op 😉
Luftigt surdejsbrød i samarbejde med Valsemøllen
Til surdejsbrødet har jeg brugt adskillige produkter fra Valsemøllen (“som altid”, kan jeg vel efterhånden indskyde, haha). Jeg nyder at eksperimentere med deres forskellige meltyper, kerner, frø og lign. for at teste hvordan deres forskelligheder bidrager til smag og konsistens i mit bagværk. Tillige er jeg også vild med, at de efterhånden har et glimrende sortiment af økologiske produkter.
Til dette surdejsbrød har jeg anvendt økologisk manitoba hvedemel, stenformalet fuldkornshvedemel, økologiske grovvalsede havregryn og masser af økologiske solsikkekerner til at give smag og bid. De tre sidstnævnte ingredienser kender du garanteret ganske godt, så i stedet vil jeg knytte et par ord til manitoba hvedemelen, som virkelig er værd at stifte bekendtskab med, hvis du ikke allerede har gjort det. Valsemøllens økologiske manitoba hvedemel er nemlig en af mine yndlings meltyper at bage med.
Hvorfor?
Fordi manitoba hvedemel har et højt indhold af gluten, som gør at dejen bliver smidig, elastisk og god at arbejde med, samtidig med at brødet får en sprød skorpe og et luftigt indre. Det er f.eks. genialt at anvende til dette saftige surdejsbrød bagt i gryde, så brødet bliver endnu mere saftigt og sprødt.
En sidste ting som er værd at nævne i forbindelse med dette surdejsbrød er brugen af netop surdej. Den skønne syrlige smag af surdej går super godt sammen med de øvrige ingredienser, og brødet holder sig dejligt saftigt i mange dage, fordi der netop er anvendt surdej som hævemiddel i stedet for gær.
Du må i køkkenet! En færdighævet dej i køleskabet dukker jo ikke op af sig selv!
Er du vild med saftigt bagværk med surdej? Prøv også: de bedste surdejsboller, ølandshvedeboller med surdej eller rugbrød med surdej.
Find opskriften på groft brød med surdej her:
Surdejsbrød med solsikkekerner
Ingredienser
Dej
- 500 ml lunkent vand
- 150 g surdej (som er klar til bagning)
- Evt. 1 lille kugle gær (på størrelse med et lille blåbær)
- 1 tsk rørsukker
- 400 g Valsemøllen økologiske manitoba hvedemel
- 200 g Valsemøllen fuldkorns hvedemel
- 50 g Valsemøllen grovvalsede havregryn
- 120 g Valsemøllen økologiske solsikkekerner
- Kogende vand til opblødning
- 120 g gulerod (vægt uden skræl)
- 1 spsk groft salt
Grej
- Hævekurv
- Hørklæde
- Støbejernsgryde (reklamelink)
- Evt. rismel
Instruktioner
- Kom vand, surdej, evt. gær, rørsukker, mel og havregryn i dejskålen til din røremaskine, og rør ingredienserne sammen til en lind masse uden klumper. Stil skålen til side med et klæde over.
Dej
- Kom solsikkekernerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække i en halv-hel time sammen med dejen.
- Riv gulerødderne groft på et rivejern.
- Når den halve-hele time er gået hældes alt væsken fra solsikkekernerne, og de kommes i dejen sammen med de revne gulerødder og groft salt.
- Ælt dejen på en røremaskine i et par minutter ved lav hastighed, til dejen er samlet, hvorefter maskinen skrues op på middel-høj hastighed i ca. 10 min, til dejen samler sig om dejkrogen og dejen kan bestå glutentesten. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et lille stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen!
- Hæld dejen i en oliebeklædt skål og lad den hæve ved stuetemperatur i 1,5-2 timer til dejen er hævet lidt op og viser god aktivitet.
- Kom lidt alm. mel, rismel eller en blanding i en hævekurv beklædt med et hørklæde, og drys ligeledes lidt mel og evt. grovvalsede havregryn ud på køkkenbordet. Kom dejen ud på køkkenbordet og fold siderne ind over hinanden, og rul derefter de modsatte sider ind over, så dejen får en spændstig overflade. Kom dejen i hævekurven ved at vende dejkuglen med foldningerne opad. Drys med lidt mel ovenpå, fold hørklædet ind over dejen, og sæt kurven på køl natten over. Gerne i 8-12 timer.
Bagning
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en støbejernsgryde derind. Lad gryden stå i ovnen i en times tid og blive gennemvarm.
- Når ovnen er klar klippes et stykke bagepapir på størrelse med brødet, og dejen vendes ud på bagepapiret på bordpladen. Tag forsigtigt hævekurven og klædet af dejen, så klædet ikke hænger i. Snit evt. et mønster i dejen og fordel lidt ekstra grovvalsede havregryn ovenpå.
- Kom dejen (inkl. bagepapir) forsigtigt i den varme gryde, læg låget på, og sæt gryden i den varme ovn. Bag brødet i ca. 35 minutter, og derefter uden låg i ca. 10-12 min til det er mørkt gyldent på toppen.
- Når brødet er færdigt, sprødt og lyder hult, når du banker på det, vendes det ud af gryden på en bagerist.
- Lad brødet køle af inden du skærer i det.