Nybagte boller med et generøst lag tandsmør er min livret. Hvis nogen spørger, benægter jeg ofte og stikker dem et andet svar, som ofte indebærer en mere voksen og sofistikeret ret som værende min livret. Men når alt kommer til alt, så synes jeg virkelig at det er svært at slå en god bolle med smør af pinden, når det kommer til god morgenmad. Nybagte, hurtige og sunde morgenboller smager jo bare fantastisk!
Hurtige og sunde morgenboller med kerner og frø
Dette indlæg skal naturligvis skydes igang med en snak om bagværk, og i særdeleshed en snak om disse skønne, grove, hurtige og sunde morgenboller fyldt med kerner. Det skal det, fordi jeg er fuldstændig tosset med nybagte boller toppet med enten et godt lag smør, lemon curd eller chia-marmelade.
Denne opskrift er udviklet sammen med søde Sara Bau. Det tog et par forsøg at få opskriften i hus, men nu er den der, og det er et godt bud på nogle lækre boller, som kan laves uden meget ventetid. Hvis behovet for nybagte boller pludselig opstår, er det nemlig svært at vente 8 timer på at dejen på mine koldhævede boller bliver klar til ovnen. Disse boller er klar på få timer, og samtidig smager og mætter de dejligt.
Og hey, behovet for boller til morgenbordet opstår jo altså sommetider bare helt spontant, og så skal der være mulighed for at få en bolle med smør inden for en overskuelig tidshorisont! Dette problem har jeg hermed en løsning på.
Foruden at være lækre som morgenmad, er jeg sikker på at disse boller også vil gøre sig rigtig godt på madpakken med en skive spegepølse, lidt pesto og en smule spinat, eller hvad du godt kan lide at fylde i din frokostsandwich. De sunde morgenboller holder i hvert fald mig mæt længe!
Nu til det vigtige: opskriften på bollerne (indsæt selv en valgfri meget festlig og glad emoji her, måske en tango-danser?).
Find opskriften på sunde morgenboller fyldt med kerner her:
Sunde morgenboller fyldt med kerner
Ingredienser
- 25 g gær
- 5 dl vand ((lunt))
- 50 g solsikkekerner
- 2 spsk hampefrø
- 2 spsk græskarkerner
- 3 spsk hørfrø
- 1,5 tsk groft salt
- 300 g hvedemel
- 120 g grahamsmel
- 150 g fuldkorns speltmel
- Evt. æg og kerner til pynt
Instruktioner
- Hæld lunt vand i en stor røreskål og opløs gæren heri med en grydeske
- Hæld kernerne ned til vandet, og rør rundt
- Tilsæt grahamsmel, hvedemed, groft speltmel og salt af et par omgange, og rør løbende.
- Rør dejen grundigt i et par minutter
- Lad dejen hæve med et fugtigt viskestykke over sig et lunt sted i en times tid (helst 60-70 min). Den skal hæve ca. til dobbelt størrelse.
- Et kvarters tid før dejen er færdighævet, tændes ovnen på 225 grader varmluft.
- Dyb 2 skeer i vand, og form bollerne med skeerne uden at røre ved dejen. Kom løbende bollerne over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensel eventuelt bollerne med et sammenpisket æg og drys med kerner/frø.
- Bollerne bages i den varme ovn i ca. 12-15 min til de er gyldne og lyder hule, når man banker på dem.
- Lad bollerne køle af på en bagerist et øjeblik, inden de spises. På den måde holder de sig sprøde på ydersiden og får tid til at samle sig indvendigt.
Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.