Bløde og saftige spinatboller er for nyligt blevet en af mine yndlings bekendtskaber. Jeg tror jeg har bagt dem 4-5 gange blot indenfor de sidste par uger. Dels fordi jeg altid kan spise hjemmebagte boller (of course), og dels fordi det er en genial måde at få tømt den store pose spinat, jeg ellers aldrig får tømt, før den bliver kedelig. Det er nemlig fuldkommen ligegyldigt for bollerne, om du kommer frisk eller slatten spinat i. Så længe det ikke er blevet dårlig, så fungerer det super i spinatbollerne!
Bløde og saftige spinatboller
Disse grovboller med spinat er rige på fuldkorn og kerner, og har uden sammenligning den dejligste konsistens. De er bløde og saftige indvendigt, og bliver let sprøde udvendigt. Det er virkelig svært at holde sig til en enkel, når først man kommer i gang… siger hende som sagtens konsumerer 2-3 stykker, når først de kommer på bordet 😉 De smager helt vidunderligt med smør på, men gør det også overraskende godt med et stykke halv-smeltet pålægschokolade eller marmelade.
Grove boller med spinat
Jeg havde faktisk en lignende spinat-bolle-periode for nogle år siden, hvor jeg finthakkede spinaten og kom i dejen. Det gjorde at bollerne fik en alm. farve blot med grønne plamager. Denne gang gik jeg all in på grønne boller, og blendede spinaten sammen med vandet, inden jeg tilsatte de øvrige ingredienser. Ikke nok med at spinaten bidrager til den dejligste grønne farve, så giver den også bollerne en dejlig fugt sammen med skyren.
Ps. hvis du leger drillenisse til jul, så er jeg sikker på, at en omgang grønne boller vil gøre et hvert barn henrykt 😉
Har du mere spinat til overs? Prøv også: grøn juice med ananas og spinat, laksetærte med spinat eller spinatvafler.
Find opskriften på sunde spinatboller her:
Spinatboller
Ingredienser
- 5,5 dl vand
- 1 tsk sukker eller honning
- 125 g frisk spinat
- 10 g gær
- 100 g skyr eller græsk yoghurt
- 350 g hvedemel
- 300 g hvid hvede (eller anden fuldkornsmel)
- 1,5 tsk groft salt
- 50 g ristede græskarkerner
- 50 g knækkede hvedekerner
Instruktioner
- Kom hvedekernerne i en skål, og hæld kogende vand over. Lad dem stå i 30 min, så de blødes op. Fortsæt på trin 2 imens.
- I en anden skål blendes vand, sukker og spinat grundigt sammen med en stavblender, så der ingen klumper er.
- Opløs gæren i den grønne væske, og bland skyr i.
- Tilsæt mel lidt efter lidt, og rør dejen grundigt sammen, og lad den stå på køkkenbordet imens imens hvedekernerne opløses i ca. 25-30 min.
- Når tiden er gået hældes hvedekernerne i en si så vandet hældes fra. Lad dem dryppe godt af, inden du tilsætter dem til dejen sammen med salt og græskarkerner.
- Dejen sættes på køl natten over (enten med film eller låg over, så fugten holdes inden i skålen).
- Om morgenen varmes ovnen op til 225 grader (varmluft).
- Bolledejen tages ud af køleskabet, og bollerne placeres på en bageplade. Det er nemmest hvis man gør former dem med to skeer. Efter hver bolle er formet og lagt på bagepladen kan man med fordel dyppe skeerne i en skål med vand, så dejen ikke klistrer så meget til skeerne.
- Bollerne bages i den forvarmede ovn i ca. 15 min til de er gyldne og lyder hule, når man banker på undersiden. Hold øje, alle ovne er forskellige.
- Lad bollerne køle en smule af på en bagerist, inden de skæres over