Jeg har tidligere berettet, at nybagte boller med et generøst lag smør er en af mine livretter. Den livsfilosofi står jeg ved, og det er især gældende for disse fantastiske koldhævede morgenboller med spelt og hørfrø. Opskriften er en ny variation af mine koldhævede boller med hasselnødder, og jeg kan egentlig ikke helt beslutte mig for, hvilken version, jeg synes er bedst. Den bedømmelse må være op til jer! Begge opskrifter er i hvert fald virkelig lækre og godkendt af min hårdeste kritiker (min kræsne kæreste).
Speltboller med tandsmør
For mig er morgenboller en weekendting som kan give mig (og min mave) en rungende følelse af lykke. Der er simpelthen ikke noget mere hyggeligt end at tage en bolledej ud af køleskabet om morgenen, og på under en halv time have et komplet morgenbord klar. Det indebærer ofte speltboller akkompagneret med nybrygget kaffe, diverse glas med marmelade, smør, stearinlys og bare at læne sig tilbage i stolen og nyde.
Hvorfor lave koldhævede speltboller?
- Fordi du hverken behøver at klargøre en surdej, ælte eller sågar at røre ved dejen på noget tidspunkt.
- Fordi bollerne bliver sprøde udenpå og luftige og lækre indeni.
- Fordi dejen kan stå på køl i flere dage, så du hele weekenden kan forme noget af dejen til boller, smide dem i ovnen og være overskuds-agtig hver eneste dag.
Prøv f.eks. at server bollerne med lemon curd, marmelade eller bærkompot.
Find opskriften på koldhævede speltboller her:
Koldhævede morgenboller med spelt og hørfrø
Ingredienser
- 15 g gær
- 400 ml vand
- 1 spsk honning
- 50 g speltflager ((eller havregryn))
- 50 g hørfrø
- 1,5 tsk havsalt
- 150 g fuldkornsspeltmel
- 200 g hvedemel
Instruktioner
- Med et piskeris (håndkraft) blandes vand og gær grundigt sammen til gæren er opløst
- Tilsæt honning, speltflager, hørfrø og salt. Rør igen
- Mel tilsættes lidt efter lidt, så dejen til sidst får en konsistens som en tyk grød
- Blandingen sættes på køl natten over (enten med film eller låg over, så fugten holdes inden i skålen)
- Om morgenen varmes ovnen op til 225 grader (varmluft)
- Bolledejen tages ud af køleskabet, og bollerne placeres på en bageplade. Det er nemmest hvis man gør former dem med to skeer. Efter hver bolle er formet og lagt på bagepladen kan man med fordel dyppe skeerne i en skål med vand, så dejen ikke klistrer så meget til skeerne. Drys evt. med lidt mel på bollerne, så de får looket som på billederne
- Bollerne bages i den forvarmede ovn i ca. 13-15 min til de er gyldne og lyder hule, når man banker på undersiden. Hold øje, alle ovne er forskellige
- Lad bollerne køle en smule af på en bagerist, inden de skæres over
Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.