Opskriften på kerneboller er udgivet i samarbejde med Valsemøllen.
“Okay Anna, de her boller smager jo VILDT godt” udbrød min kæreste, da han tog den første bid af disse svampede kerneboller med gulerod. Han kom kun lige ind af døren, smed tasken, og rettede blikket direkte mod køkkenet, hvor duften af de nybagte kerneboller på daværende tidspunkt stadig huserede. Én bid, og han var solgt. Ligesom jeg var det et par timer forinden da bollerne var helt nybagte og stadig lune. Jeg havde endda nå at sms’e til ham, at jeg havde bagt Daniel-boller. Måske er det begreb lidt mindre mundret end “kerneboller”, men ikke desto går bollerne fra nu af under det alias herhjemme.
Boller med kerner og gulerødder
Nemme kerneboller med gulerod er nemlig lige i Daniels ånd. De er svampede og lækre, og smager virkelig bare GODT! De er super saftige, så de er helt sikkert også perfekte til madpakken som substitut eller supplement til rugbrødet. Når jeg siger, at de er i Daniels ånd, så betyder det naturligvis ikke, at de ikke også er i min ånd. Jeg vælger bare oftere seje og sprøde surdejsboller over blødere boller. MEN de her boller med kerner og gulerødder er altså værd at lave en undtagelse for.
Kerneboller i samarbejde med Valsemøllen
Med kerneboller lyder startskuddet til en ny ting her på bloggen: månedlige opskrifter i samarbejde med Valsemøllen. Jeg har sådan glædet mig til at dele opskrifterne med jer! Første stop på turen er koldhævede boller med gulerod.
Udover at smage godt, hvilket i sig selv fungerer som det vigtigste pejlemærke herhjemme, så er bollerne også fyldt med fibre og fuldkorn fra Valsemøllens økologiske frø, kerner og mel. De er perfekte på en kold eftermiddag med en varm kop kakao, eller på en kold vintermorgen, hvor det sidste “indenfor-hygge” lige skal klemmes ud af dagene. Jeg har anvendt hvid hvede i bollerne, som er en fuldkorns-mel-type, som er lys som hvedemel, men som stadig er rig på kostfibre. Hvid hvede er virkelig god til at bidrage med fuldkorn. Uden at bagværket kommer til at virke “groft” eller bastant.
Daniel og jeg har på få dage smovset os igennem hele portionen af boller. Jeg brugte faktisk nærmest hele min dag i går på at gå frem og tilbage mellem computer og køkken, for at spise den ene saftige bolle efter den anden beklædt med et godt lag smør og boysenbærmarmelade. Hvis du ikke er til vanedannende bagværk, så skal du holde dig fra de her!
Nemme koldhævede kerneboller uden røremaskine
Er du vild med svampet bagværk? Prøv også grødboller, rugboller med kerner, koldhævet brød med grød eller sunde boller med juice pulp.
Find opskriften på sunde kerneboller med gulerod her:
Kerneboller med gulerod
Ingredienser
Bolledej
- 4,5 dl vand
- 12 g gær
- 1 tsk honning
- 20 g Valsemøllen økologiske chiafrø
- 20 g Valsemøllen økologiske hørfrø
- 30 g Valsemøllen økologiske græskarkerner
- 30 g Valsemøllen økologiske hampefrø
- 100 g gulerod ((skrællet))
- 200 g Valsemøllen Økologisk Hvedemel
- 175 g Valsemøllen Hvid Hvede Fuldkornsmel
- 2 tsk flagesalt (eller groft salt)
Pensling og kerneblanding
- 1 æg
- 1 spsk Valsemøllen økologiske hørfrø
- 1 spsk Valsemøllen økologiske sesamfrø
- 1 spsk Valsemøllen økologiske græskarkerner
Instruktioner
Aftenen før
- Riv gulerødderne groft på et rivejern
- Opløs gæren i vand sammen med honning, og tilsæt frø, kerner og revet gulerod
- Tilsæt mel, og til sidst saltet, og rør dejen grundigt sammen, til dejen har en konsistens som en tyk grød
- Blandingen sættes på køl natten over 8-12 timer. Enten med et vådt viskestykke, film eller låg over, så fugten holdes inden i skålen.
Om morgenen
- Ovnen tændes og varmes op til 225 grader (varmluft).
- Bolledejen tages ud af køleskabet, bollerne formes og placeres på en bageplade vha. 2 skeer. Det er nemmest hvis man efter hver bolle dypper skeerne i vand, så dejen ikke klistrer så meget til skeerne.
- Bland kerneblandingen, pensl bollerne med æg, og drys med et generøst lag kerner på hver bolle.
- Bollerne bages i den forvarmede ovn i ca. 13-15 min til de er gyldne og lyder hule, når man banker på undersiden. Hold øje, alle ovne er forskellige.
- Lad bollerne køle en smule af på en bagerist, inden de skæres over.
Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.