Opskriften på vinterboller er udviklet i samarbejde med Valsemøllen.
Jeg har på ingen tid fået en kæmpe svaghed for disse luftige og let søde vinterboller med et hint af kardemomme og kanel. Bollerne er perfekt bløde i konsistensen og smager forrygende godt. Jeg har sneget lidt syrlig æble, hasselnødder/mandler, en rest havregrød og søde rosiner ind i bollerne, som alle bidrager til, at bollerne får den skønne smag og konsistens, som du allerede nu kan glæde dig til at sætte tænderne i.
Luftige og bløde vinterboller med havregrød
Vinterbollerne er oplagte til eftermiddagskaffen eller weekendens morgenbord i vintermånederne. Bollerne minder om klassiske bamseboller i konsistensen, og får den dejligste smag af det lækre varmende fyld. Giv de lune boller et generøst lag smør eller spis dem som lune gnaveboller. Bollerne smager forrygende uanset og mætter dejligt pga. havregrøden
Vinterboller i samarbejde med Valsemøllen
Den luftige, bløde og lette konsistens bollerne har kan vi takke smør, havregrød lavet med økologiske grovvalsede havregryn og økologisk hvedemel for. Alle tre ting spiller en afgørende rolle, og sidstnævnte kan du læse lidt mere om i nedenstående afsnit.
Jeg har nu brugt Valsemøllens økologiske hvedemel de sidste 2-3 år efterhånden, og er fortsat imponeret over, hvor skønt et luftigt resultat, melet altid bidrager med. Disse boller er ingen undtagelse, hvis du skulle være i tvivl. Foruden en luftig krumme bidrager hvedemelen også til en skøn afdæmpet smag, som ikke overtager for det øvrige fyld. Lige hvad man ønsker i disse bløde boller, hvor der både anvendes varme krydderier, æble og rosiner til at give smag til bollen.
Den nemme og lækre opskrift finder du nedenfor, og om blot et par timer, kan du hive en bageplade med disse luftige vinterboller ud af ovnen og glæde alle omkring dig! Men husk lige at tage et par stykker fra til dig selv – det er min erfaring at sådan en portion hurtigt får ben at gå på 😉
Er du glad for vinterbollerne? Prøv også: juleboller med appelsin og chokolade, bløde chokoladeboller eller bamseboller/fødselsdagsboller.
Find opskriften på vinterboller med æble og kanel her:
Vinterboller – bløde, søde og luftige!
Ingredienser
Vinterboller
- 2,5 dl mælk (stuetempereret)
- 25 g gær
- 200 g kold havregrød (af 1 dl grovvalsede gryn, 2 dl væske og 1 nip salt)
- 1 tsk stødt kanel
- 2 tsk stødt kardemomme
- 1 æg
- 60 g sukker
- 600 g Valsemøllen Økologisk Hvedemel
- ½ tsk groft salt
- 100 g blødt smør
- 35 g hasselnødder
- 75 g rosiner
- 1 revet æble (presset for væske)
Toppen
- 1 æg
- Perlesukker
Instruktioner
Dej
- Kom mælken i en røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt havregrød, kanel, kardemomme, æg og sukker. Rør blandingen godt sammen, så grøden ikke er i store klumper.
- Tilsæt hvedemel løbende, og til sidst salt.
- Skær det bløde smør i tern og stil til side.
- Ælt dejen i ca. 12-15 min ved middel-lav hastighed til dejen er smidig, blank, og slipper kanterne på skålen. Smørret tilsættes ca. halvvejs, så det har god tid til at blive inkorporeret i dejen.
- Hak hasselnødderne groft. Riv æblet og pres det for væske.
- Når dejen er færdigæltet tilsættes hasselnødder, æble og rosiner, og dejen æltes kortvarigt til fyldet er godt fordelt i dejen.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtigt viskestykke over. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
Bagning
- Drys med lidt mel og kom dejen ud på køkkenbordet. Del dejen i ca. 15 små klumper med en vægt på ca. 80-90 g.
- Ælt bollerne ved at folde bollens sider ind under bollen (mod midten på undersiden), så den får en glat og fin overflade (dette gør, at bollen ikke sprækker ved bagning). Læg dem i en dyb bradepande eller bageplade med samlingen nedad. Placer dem med et par centimeters afstand, hvis du ønsker, at de skal vokse sammen. Dette synes jeg, giver det bedste bløde resultat!
- Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve i yderligere 30 min. Imens tændes ovnen på 200 grader varmluft.
- Når bollerne er hævet pensles de med æg. Drys evt. med lidt perlesukker på toppen.
- Bag bollerne i den varme ovn i 10-15 minutter til de er gyldne.
- Lad bollerne køle af et øjeblik inden du sætter tænderne i dem!