Vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk

vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk

I mit sabbatår, som efterhånden ligger en rum tid tilbage, var jeg i Vietnam i halvanden måned med en rigtig god veninde. Det var den mest fantastiske rejse, jeg nogensinde har været på, og hver eneste dag startede med en vietnamesisk iskaffe, som altså gjorde godt i et klima estimeret til at være 50 grader varmt. I skyggen. Ej det kan jeg faktisk overhovedet ikke huske, men svedmængden vi oplevede vidnede om voldsom varme.

Vietnamesisk iskaffe! Næsten som den originale…

Kaffen her er inspireret af de utallige iskaffer jeg fik serveret i Vietnam. Normalvis serverer vietnameserne kondenseret mælk nederst i glasset, og så topper de den kondenserede mælk med isterninger og kaffe. That’s it. Jeg har benyttet mig af min kunstneriske frihed, og tilsat almindelig mælk også, som jeg synes gør kaffen endnu bedre end originalen. Jeg har samtidig skruet lidt ned for mængden af den kondenserede mælk, som jeg synes vietnameserne til tider kan være lidt for generøse med. Og det kommer altså fra en, som rigtig godt kan lide søde iskaffer!

vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk

Sol, sommer og vietnamesisk iskaffe

Jeg har tænkt mig at drikke overdrevet meget iskaffe i år, så er det sagt. Jeg har allerede taget hul på iskaffe-sæsonen, og nu håber jeg bare lidt, at det kan have en god indvirkning på det ret så kedelige og grå vejr udenfor vinduet. Heldigvis er jeg ikke så sart, og jeg kommer nok til at drikke rimelig meget iskaffe lige meget hvordan vejret er. Siger kalenderen mellem april og september, så er der iskaffe på menuen herhjemme!

Når jeg drikker sådan et glas her mindes jeg tilbage til Vietnam. Dog er det som om, at Danmarks overskyede vejr og mine kridhvide vinterben, som stadig gemmer sig bag semi-tykke lag tøj, toner den entusiasme ned… men minder om kaffeplantager, motorcykelture med hår viftende i vinden, fantastiske madoplevelser, kæmpe vandfald, og vildt smukt sceneri kan det danske vejr heldigvis ikke ødelægge for mig. Iskaffen sætter hver gang bølgen af associationer og minder til turen igang – og det gør kun kaffen endnu lækrere.

vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk

Fem grunde til, at jeg glæder mig til sommer!

  • Ferie … behøver ingen forklaring.
  • Grillmad! Og mega meget af det. Vi har fået en grill ud i haven, så nu skal der grilles!
  • En god bog i solen (i selskab med et godt lag solcreme, hvis jeg ikke vil være rejerød altså)
  • En god sommerlig morgenmad (bla. speltpandekager med lime og bær, lyserøde smoothiebowls og kold hyldeblomstgrød er et hit om sommeren!)
  • Og så naturligvis et stort glas iskaffe!

Forresten! Hvis du også er vild med iskaffe, så er jeg i gang med at skrive et indlæg om, hvordan man kan variere den, så man aldrig bliver træt af den skønne drik! Stay tuned, og imens du venter, kan du jo passende nyde et glas af denne version.

vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk

 

Find opskriften på vietnamesisk iskaffe her:

5 fra 2 stemmer
vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk
Vietnamesisk iskaffe med kondenseret mælk
Forb. tid
5 min
 


Antal: 1 glas
Ingredienser
  • 1 spsk kondenseret mælk
  • 1 håndfuld isterninger
  • 1 dl stærk kaffe (jeg bruger espressoshots)
  • 1-2 dl mælk (meget gerne skummet med en mælkeskummer!)
Sådan gør du
  1. Bryg kaffen og sæt den i køleskabet, til den er helt kold. Du kan med fordel brygge en masse, så du har kaffe klar næste gang du får lyst til iskaffe!

  2. Kom 1 spsk kondenseret mælk i et glas og derefter isterninger, kaffe og mælk


  3. Rør rundt og nyd den i varme omgivelser (eller kolde Danmark), begge dele fungerer 😉

 

Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.

 

Dette indlæg har 5 kommentarer

  1. Hvilken mælk er bedst? 🤔 hvad foretrækker/anbefaler du?

    1. Hej Caroline,
      Jeg foretrækker sødmælk. Det giver den bedste mælkeskum og fedme til kaffen, men letmælk gør det også godt 🙂
      Knus Anna

  2. Det ser super lækkert ud, og det skal helt sikkert prøves ☺️ Når jeg har brugt kondenseret mælk har det været på dåse – kan man bare gemme det i køleskabet? 😊

    1. Hej Anna,

      Fedt du har lyst til at prøve iskaffen! Jeg er vild med den – og kondenseret mælk gør jo bare alting bedre! Jeg køber den også på dåse, og så hælder jeg den over i et glas med låg på og sætter den på køl. Den kan fint holde sig længe pga. sukkermængden 🙂

      Knus Anna

Skriv et svar

Close Menu