Opskriften på koldhævet brunsviger er udviklet i samarbejde med Kenwood.
Måske har du set, at en nydelig, rank og effektiv herre iført højglans og stål er flyttet ind i lejligheden, og dagligt fører sig frem på mit køkkenbord. Røremaskinen flyttede ind, da jeg for nylig teamede op med Kenwood, og er af modellen Chef Sense XL Special Edition. Min anmeldelse af røremaskinen kan du læse lige her, hvis du er interesseret.
Jeg har testet og testet og testet, og Hr. Kenwood og jeg har bagt til i hvert fald en af os blev rød i hovedet. Et af vores fælles projekter er denne snaskede, klassiske, svampede og luftige brunsviger. Jeg skal styre savl-produktionen bare ved tanken… og det er selvom jeg spiste brunsviger en hel weekend for at få opskriften på plads.
Den bedste brunsviger
Denne koldhævede brunsviger er inspireret af min kære morfar, som er bager, og som hele min barndom har bagt brunsviger-kagemænd til familiefødselsdage. Jeg har udnyttet min kunstneriske frihed og tilført lidt kardemomme, kanel og surdej til dejen. Man kan sagtens undlade disse tre, hvis man er til den helt klassiske variant, men surdejen bidrager med en dejlig syre til det søde fyld, og krydderierne med lidt kant. Jeg har lavet kagen som en koldhævet brunsviger, så du ikke skal stå og bikse med dejen og lange hævetider om morgenen. Det gør udsigterne til brunsviger til morgenkaffen en del mere overskuelige.
Snasket fynsk brunsviger
Det er faktisk med halv-rystende hænder, at jeg udgiver denne opskrift. Kagen er fuldstændig vanvittig lækker, og er lige tilpas snasket, fedtet, klistret og helt guddommelig. Problemet ligger i det fynske. Når man er vokset op på fyn, som jeg er, så får man et specielt forhold til brunsviger. Der ligger helt implicit en form for stolthed i, hvordan du laver din brunsviger… måske endda en smule æresfrygt.
Om denne version er fynsk eller ej, vil jeg lade være op til dig. Den er præcis, som jeg godt kan lide den, og så fungerer den fortrinligt til en “Runner med Brunner”. Den har ved alle serveringer skabt stor begejstring hos mine venner, og jeg kan garantere, at ét stykke smager af ét mere. God fornøjelse ♥
Find opskriften på koldhævet brunsviger her:
Koldhævet brunsviger med surdej
Ingredienser
Dej
- 150 ml kærnemælk
- 10 g gær
- Evt. et par spsk surdej ((som er fodret, aktiv og klar til bagning) (kan udelades))
- ¼ tsk kardemomme ((kan udelades))
- 1 lille æg
- 20 g rørsukker
- 200 g hvedemel
- 80 g fuldkorns hvedemel
- ⅓ tsk havsalt
- 40 g blødt smør ((i tern))
Fyld
- 130 g smør
- 130 g brun farin
- 30 g sirup
- ½ tsk kanel ((kan udelades))
- Evt. drys med lidt brun farin inden bagning
Evt. ekstra topping, hvis man er til det
- Slik
- Marcipanbånd
- Flødeskum
Instruktioner
Aftenen før
- Opløs gæren i surdej og mælk
- Tilføj de resterende ingredienser, og rør dem sammen på lav hastighed
- Ælt dejen ved middel hastighed i 5 min. Tilføj smør, og ælt videre i ca. 10 min til dejen er glat og smidig
- Kom dejen i en bøtte, beklæd den med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve natten over i køleskabet
Om morgenen
- Tænd ovnen på 180 grader, og lad dejen stå og temperere på køkkenbordet, imens du laver fyldet
- Smelt og rør ingredienserne til fyldet sammen på middel varme. Lad det koge op kort, og lad det køle et øjeblik imens du forbereder dejen.
- Kom dejen i en rund form med en diameter på 27 cm. Gør dine fingre våde, og pres/træk forsigtigt dejen helt ud til kanterne, og brug dine fingre til at lave fordybningerne i dejen (ikke hele vejen igennem). Kom fyldet på, lav fordybninger samme steder igen, og sæt dejen til hævning i ca. 20 min imens ovnen bliver varm
- Bag brunsvigeren i ca. 15 min på 180 grader alm. ovn.
- Lad brunsvigeren køle af inden du skærer i den
Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.