Tidligere i dag havde jeg inviteret to søde veninder over for at lave hyldeblomstsaft. De hjalp først med at hamstre hyldeblomster i fælleshaven, og sidst med at trylle de smukke blomster om til læskende saft. Det var høje tid at få skudt hyldeblomstsaftsæsonen igang herhjemme, for træet er allerede begyndt at afblomstre nogle steder. Det betyder også, at du skal igang med at lave den skønne sommerdrik, inden blomsterne er helt væk. Hvis du altså også har lyst til hjemmelavet hyldeblomstsaft!
Det er faktisk kun et par dage siden, at jeg opdagede, at haven (som vi deler med resten af bygningen) havde et hyldetræ. Der skulle flere veninder til at påpege det, før at det gik op for madbloggeren her, at det var et hyldetræ. Fail Anna, fail. MEN vigtigst af alt er de smukke blomster nu tryllet om til en kæmpe balje hyldeblomstsaft, som står og trækker i køleskabet. Og hey.. det tog mig kun 2,5 år at opfatte, at haven rummede guld (læs: hyldeblomst).
Klassisk hyldeblomstsaft med citron
Det er simpelthen så hyggeligt at nusse rundt i haven, plukke hyldeblomst og senere lave saft ud af det. Det giver lidt en landlig feeling, til trods for at vi bor lige midt i Odense centrum. Det er desuden virkelig nemt at lave saften selv, og det giver altså altid et plus i bogen hos mig.
Det var selvsagt at de smukke hvide blomster skulle bruges til saft, men jeg overvejede længe, om jeg skulle lave en helt klassisk version eller en smuk lyserød sag. Mine overvejelser gik mest på at tilføje enten jordbær eller rabarber (sidstnævnte har søde Mia f.eks. gjort her). Jeg endte med at lave en helt klassiske version af hyldeblomstsaften, fordi jeg siden jeg var helt lille, har været smæk forelsket i den læskende søde drik. Den går man bare aldrig galt i byen med, og derfor skulle saften naturligvis have en plads på bloggen.
5 ting du kan bruge hyldeblomstsaft til:
- Naturligvis til et godt glas saftevand/sodavand. Kom saft, vand/danskvand og en god håndfuld knuste insterninger i et glas og nyd den iskold på en varm sommerdag.
- Frys førnævnte til lækre sodavandsis! Gerne bland sodavanden lidt stærkere end normalt, når det er til is.
- Alkoholfri mojito. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det vil gå rent ind hos de fleste at tilføje lidt hyldeblomstsaft til den skønne mocktail.
- Køleskabsgrød med hyldeblomst og jordbær. Så nem og lækker sommermorgenmad!
- Hindbær-hyldeblomst chiagrød. Den er pink og smager af hindbær og hyldeblomst. Behøver jeg at sige mere?
Find opskriften på klassisk hjemmelavet hyldeblomstsaft her:
Klassisk hjemmelavet hyldeblomstsaft
Ingredienser
- 1 økologisk citron ((brug evt. 2 for et mere syrligt resultat))
- 600 g sukker ((jeg brugte halv rørsukker og halv alm. sukker))
- 20 g citronsyre
- 1 liter kogende vand
- 25 blomstrende hyldeblomstskærme
Instruktioner
- Skyl citronen og skær den i tynde skiver
- Kom sukker og citronsyre op i en stor gryde og hæld kogende vand over. Rør med en ske indtil sukker og citronsyre er opløst i vandet.
- Ryst eller vask hyldeblomstskærmene for små dyr og fjern de lange stilke.
- Kom hyldeblomstskærme ned i gryden sammen med citronskiverne.
- Kom låg på gryden og sæt i køleskabet og trække i 3-4 dage, så hyldeblomstsaften får massere af smag.
- Efter 3-4 dage sies saften og hældes på flaske(r) og opbevares i køleskabet
Noter
Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.