Opskriften er udviklet i samarbejde med Le Creuset.
Luftige brydeboller i støbejernspande
Brydeboller med tranebær og valnødder er bløde, let-søde, enormt smagfulde, og så er de bare super luftige og lækre både som gnavebolle, sød morgenbolle eller som et supplement til eftermiddagskaffen. Det er sådan en bolle, der kan lidt af det hele – og som smager af en mere!
Brydebollerne minder lidt om mine chokoladeboller og bamseboller, men er alligevel noget for sig. De søde tranebær og lidt bitre valnødder klæder den luftige bolle super godt. Og med smør på er det ren magi!
Brydeboller i samarbejde med Le Creuset
En ting, som også er med til at skabe magi, er støbejernspanden, som bollerne er bagt i. Opskriften på brydeboller er en af de opskrifter, jeg har udviklet i samarbejde med Le Creuset her i foråret. Jeg har altid været vild med deres produkter, så jeg er så glad for at kunne annoncere, at vi har teamet op. Det tror jeg også, at du bliver, når først du har smagt disse brydeboller med tranebær. Jeg har i hvert fald glædet mig til at dele opskriften med dig.
Det primære fokus for opskrifterne har været på bagværk bagt i deres lækre støbejernsprodukter. Støbejernsprodukter er nemlig helt geniale at bage med. Spørg selv min farmor. Da jeg besøgte hende i sidste måned bagte jeg nemlig et grydebrød i hendes gamle og trofaste røde Le Creuset støbejernsgryde. Siden har hun gentaget succesen, og er nu lige så hooked på det, som jeg er. Har man ikke prøvet at bage med sine støbejernsprodukter, så har man ikke udnyttet deres fulde potentiale. Det er så nemt, og SÅ godt.
3 grunde til, at du skal bage med støbejern
- Mit første argument er, at det giver gode muskler at bage med støbejern. Produkterne er bund solide – og giver muller at bære rundt på.
- Mit andet (og måske lidt mere overbevisende argument) er, at støbejern giver en jævn ensartet bagning, som giver dig saftigt og fantastisk brød. Støbejernet giver en ensartet og vedvarende høj varme, som får brød og boller til at hæve jævn og flot op. I støbejernspanden får bollens top og bund bid, imens dens indre bliver dejlig luftig og blød. I støbejernsgryder bliver brødets skorpe sprød, sej og uimodståelig. Fugten i brødet bevares, og det bliver ligesom et godt bagerbrød. Næsten med lige så lidt indsats, som det kræver at hente brødet hos bageren. Gryden klarer det meste, og så kan du være overskudsagtig og servere hjemmelavet brød på morgenbordet.
- Støbejernsprodukter fra Le Creuset er solide, af super god kvalitet og virkelig funktionelle. De kan bruges både på blus og i ovnen. Det er især godt, hvis du som jeg, bliver nødt til at være lidt økonomisk med pladsen i køkkensskabene. Jeg vil desuden vove den påstand, at støbejernsprodukterne kan holde snart sagt for evigt. Min farmor har i hvert fald haft sin gryde siden min far var barn. Det er altså alligevel nogle år siden.
Nemme boller med tranebær og valnødder
En sidste ting som er værd at nævne, inden du giver dig i kast med de fantastiske og luftige brydeboller er, at bollerne kan serveres direkte fra panden. Bollerne holdes lune ved servering. Det er visuelt super fint, og det er samtidig hyggeligt at bryde en bolle og spise direkte fra panden.
Find opskriften på bløde brydeboller med tranebær og valnødder her:
Brydeboller med tranebær og valnødder
Ingredienser
Grej
- Støbejernspande ((26 cm))
Dej
- 2,5 dl lun mælk
- 25 g gær
- 40 g flormelis
- 1 æg
- 400 g hvedemel
- 100 g fuldkornshvedemel
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk groft salt
- 80 g blødt smør
- 100 g tranebær
- 120 g valnødder ((ristede og hakkede))
Yderligere
- 1 spsk perlesukker
- 1 lille håndfuld valnødder
Instruktioner
- Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt mel, flormelis, 1 æg, kardemomme og salt og rør rundt.
- Ælt dejen blank og smidig med en røremaskine eller i hånden.
- Ælt smørret ind i dejen til den er blank og glat.
- Bland tranebær og hakkede valnødder i dejen.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time med et fugtigt viskestykke over. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
- Form 11 små boller af 90-100 g og lad dem hæve under viskestykket i yderligere 30 minutter.
- Sæt støbejernspanden i ovnen på en rist, og varm panden og ovnen op til 210˚ grader.
- Drys den varme støbejernspande med en smule mel, og fordel bollerne i panden.
- Pisk et æg sammen i en lille skål, pensl bollerne med æggemassen og drys med valnødder og perlesukker.
- Bag bollerne i 12-15 min indtil de er gyldne.
- Lad bollerne køle i panden inden de brydes. Server bollerne direkte i panden, og spis dem lune som de er, eller med smør.
Har du prøvet en af mine opskrifter? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag #groedgrisen eller #grødgame på jeres billeder på instagram.