Opskriften på risengrød indeholder reklamelinks markeret med *
Det er risengrød (smask, smask, smask), der gør næsen rød (smask, smask, smask)… osv. ik? I har fanget, hvor jeg vil hen, tænker jeg. Jeg vil lede tankerne hen på jul og varm, cremet og fuldstændig fantastisk risengrød.
Derfor var der bare ingen andre muligheder, end at indlede indlægget her med risengrødssangen. Det er næsten ligeså obligatorisk, som smørklat og kanelsukker er på risengrød.
Risengrød og familietraditioner
Det er mit indtryk, at de fleste danske familier har en eller anden form for tradition som indebærer risengrød. Jeg har hørt fra mange, at de spiser risengrød d. 1 december eller d. 23 december. Altså udover alle de gange, man lige skal øve sig i løbet af året, ik? 😉
I min familie er den cremede grød samlingspunktet d. 24 om middagen, hvor mine bedsteforældre, bror, jeg (og senere “påhæng”) spiser grød, spiller brætspil og spiser alt for meget slik, imens vi venter på, at det bliver tid til julemad, juletræ og julegaver. Så længe jeg kan huske, har jeg tilbragt juleaftensdag sammen med min mormor og morfar. Min mormor gør et stort nummer ud at gøre alt så hyggeligt og julet så muligt, og har, så længe jeg kan huske, sneget en mandel i hver portion grød, så hun kan “overraske” os med en gave – børn som voksne børn. Og jeps, mængden af ‘ups var der også en mandel i din?’ kommentarer begrænses ikke af antallet af børn. En gang var vi 5 børn hvor alle fik mandelgaven. Pudsigt.
Risengrød til nisserne på loftet
Når vi er færdige med at mæske den cremede risengrød i os, smutter vi altid ud i laden med en lille portion grød til nisserne. Mine bedsteforældre insisterer hårdnakket på, at der er nisser bosat på loftet, og at dømme ud fra, hvordan skålen altid er tom, når vi kommer tilbage, har jeg ingen indvendinger. Omend jeg selv er glad for, at jeg får lov at nyde grøden varm og cremet, istedet for kold og klistret.
Traditionen hører ved, omend troen på nisserne er blevet en tand mindre med årene.
Læs mere om den skønne danske juleret her.
Find opskriften på klassisk risengrød her:
Risengrød
Ingredienser
Risengrød
- 1 dl vand
- 150 g grødris*
- 1 liter sødmælk ((kan erstattes af letmælk))
- ¾ tsk havsalt*
- Evt. lidt fintrevet citronskal ((giver et ret lækkert modspil til grødens fedme))
Serveringsforslag 1
- Kanelsukker ((5 spsk rørsukker, ½ spsk kanel blandet sammen))
- Smør
Serveringsforslag 2
- Kanelsmør
- Æble
Obligatorisk
- Rød saftevand on the side
Instruktioner
- Læg grødrisene i blød i 1 dl koldt vand i ½ time i en tykbundet gryde (gerne med belægning, så er det nemmere ikke at brænde den på)
- Kom mælk ved, og kog grøden op ved svag varme under låg, imens du jævnligt rører i grøden, så den ikke brænder på
- Når risene er kogt møre, har bid og grøden er blevet dejlig cremet, tages den af varmen og smages til med salt
- Grøden nydes varm med kanelsukker og smør, eller kanelsmør og æble