DIY: Guide til at lave hjemmelavede fotobaggrunde! 1
DIY: Guide til at lave hjemmelavede fotobaggrunde! 2

 Alle billeder i indlægget er eksempler på hjemmelavede fotobaggrunde, jeg har lavet.

Igennem tiden er der rigtig mange, som har spurgt ind til, hvordan jeg laver mine hjemmelavede fotobaggrunde. Mange har i den forbindelse opfordret mig til at lave en guide. Jeg har egentlig længe gerne ville imødekomme disse opfordringer, og det er nu (endelig) mundet ud i dette lille (okay.. semi-lange) indlæg. Jeg håber, at indlægget kan give dig lysten til at springe ud i projektet selv. Man kan godt købe sig til fotobaggrunde, men ved at lave dem selv bliver det både billigere, sjovere og giver et helt unikt resultat!

Jeg begyndte i sin tid at lave fotobaggrunde af den simple årsag, at jeg følte mig begrænset af det lysindfald, som vores spisebord fik. Med en fotobaggrund, som lige passer under armen, bliver det pludselig muligt at jagte lyset rundt i lejligheden. Det er de færreste som har et stort lys-setup derhjemme, og derfor er det en klar fordel med et transportabelt.

DIY: Guide til at lave hjemmelavede fotobaggrunde! 3Udover lysindfaldet, så synes jeg også mine billeder havde en tendens til at blive lidt ensformige. Hvis alle billeder tages på samme bord, og størstedelen serveres i skål, kan det godt blive ensformigt. Efter at jeg er begyndt at variere min brug af baggrunde, er det gået op for mig, hvor meget baggrunden udgør af det samlede billedudtryk og stemning. Baggrunden er virkelig med til at skabe ro/uro, alt efter hvor godt den passer til de resterende ting på billedet.

Inden du scroller ned og ser, hvordan man egentlig går til opgaven, og inden du ivrigt haster i byggemarkedet og supermarkedet efter materialer, har jeg lige en sidste ting at sige:
Kast dig ud i det! Jeg tør godt garantere, at projektet ikke er nær så kompliceret, som du måske sidder og tror. Et godt råd er, at hvis det går helt galt, kan du altid bare male pladen over og starte forfra! Og hey, det værste der kan ske er, at du kaster et par timer af din tid og 50 kr til materialer ud af vinduet. Men efter en hyggelig eftermiddag, tænker jeg ikke, at det vil fremstå som det største problem.

DIY: Guide til at lave hjemmelavede fotobaggrunde! 4
Sådan laver du dine egne hjemmelavede fotobaggrunde:

Nedenfor viser jeg, trin for trin, hvordan du kan lave dine egne og unikke hjemmelavede fotobaggrunde. Materialelisten og fremgangsmåden kan varieres i det uendelige, men dette er mit bud på, hvordan det kan gøres. Vær endelig ikke bange for at prøve dig frem og sætte dit personlige præg på dine baggrunde.

Materialeliste

  • Afdækningsplast. Inden du går i gang, skal du dække dit arbejdsbord med afdækningsplast, så du undgår, at der kommer maling andre steder end planlagt. Hvis vejret er godt, er det oplagt at lave din fotoplade udenfor.
  • Plader, lærreder på rulle, træbrædder, eller andet, som kan males på. Jeg benytter mig som oftest af plader, da jeg synes de er nemme at arbejde med. De er samtidig robuste, når de tages i brug. Jeg køber restplader i byggemarkeder (Silvan, Bauhaus osv.), og vælger som oftest MDF- eller spånplader. De er billige, og skal alligevel bare males over. Spånpladerne koster omkring 20 kr, men prisen varierer efter størrelsen på pladen. Størrelsen er ren og skær et spørgsmål om præference. Jeg kan godt lide, hvis de er ca. 60×90, så man har rig mulighed for at udfolde sig i stylingsprocessen. Husk at der er to sider på én plade, som kan males på!
  • Maling. Jeg køber små (billige) tuber med akrylmaling i Søstrene Grene eller i byggemarkeder. Rester af vægmaling kan også fint bruges. Lad farverne på malingen afhænge af din personlige stil. Jeg bruger ofte meget milde farve, og gerne i toner som blå, grå, hvid og sort. Husk at man kan blande sig til nye farver (mindre maling = mindre pris), samt skabe nuancer ved at bruge sort og hvid til at blande med grundfarven. Jeg er fornylig begyndt at bruge gips som det nederste lag på nogle af mine plader. Det giver en god struktur til pladen!
  • Malergrej. Pensler, svampe (malersvampe eller alm. rengøringssvampe), malerspartel, malerpalet, sandpapir og evt. en klud til at tørre små støvfnug væk løbende, så du ikke får buler i din baggrund. Det er forskelligt, hvad jeg benytter mig af fra gang til gang, men en form for svamp bruger jeg altid.
  • Fornuftigt tøjvalg. Dette er jo egentlig ikke en nødvendighed som sådan, men det er en god idé at afsætte et sæt tøj til malerprojekterne. Det har i hvert fald vist sig at være en god idé for mit vedkommende.
DIY: Guide til at lave hjemmelavede fotobaggrunde! 5
DIY: Guide til at lave hjemmelavede fotobaggrunde! 6

Opskrifterne på de to portioner grød kan findes her og her.

Mine bedste råd til et godt resultat:

  • Inden du går i gang, er det en god idé at overveje, hvilket udtryk, du vil forsøge at opnå. Her er google din ven!
  • Start med at male hele pladen med én farve (ligesom når man grunder en væg). Dette er nemmest (og bliver mest jævnt) ved brug af pensel.
  • Når du har malet et lag, så lad pladen tørre helt, før du maler igen. Det ser altid lidt anderledes ud, når malingen tørrer.
  • Tag billeder med dit/din kamera/mobil undervejs. På den måde kan du i vid udstrækning se, hvordan baggrunden ser ud på billeder.
  • Jeg maler ofte pladen lidt mere “voldsom” i farvekontrasterne, end hvad jeg synes er pænest. Det gør jeg fordi, at mange af “effekterne” forsvinder, når jeg lysner mine billeder i redigeringen. Her er tricket ovenover guld værd, så du kan teste løbende, hvordan den ser ud på billeder.
  • Hold dig til få gode farver. Nogle er super gode til at blande vidt forskellige farver, men det kan hurtigt komme til at se rodet ud. Selvom det er fristende at lave noget der minder om et maleri, skal man huske, at det er maden som er i fokus.
  • Det kan være en god idé ikke at blande farverne HELT inden de kommer på pladen. På den måde (når du dupper svampen i farver, som kun er halvt blandede), så opnår du naturligt et spil i farverne, som fungerer rigtig godt.
  • Leg med forskellige farver (og nuancer af farverne) løbende. Lad være med at lave et lag med hver farvenuance, men bland farver løbende. Et lag af gangen kan hurtigt se for “malet” ud, og tager hermed for meget fokus fra maden.
  • Mange lag er din ven.
  • I materialelisten har jeg listet en stribe af materialer, man kan benytte sig af. I den forbindelse, skal det siges, at hver ting kan benyttes forskelligt. Prøv f.eks. at leg med begge sider af svampen, og de forskellige udtryk det giver, når du “dupper” kontra “maler”, som var det en pensel.
  • Hvis dine lag med maling bliver for skinnende, kan det give refleksion fra lyset udenfor. Dette ser ikke godt ud på billeder, så det vil være en god idé at male den del af pladen over igen. Her synes jeg det fungerer godt med “duppe” metoden, jeg nævnte før.
  • Mal i et rum med naturligt lysindfald (eller udenfor), hvis det er muligt. Det gør det nemmere at se hvordan resultatet bliver.
  • Øv øv øv. Ligesom alt andet, kan man ikke forvente at være god til det med det samme, og øvetid er derfor givet godt ud!

Har du prøvet at lave hjemmelavede fotobaggrunde inspireret af mig? Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, hvis du har kastet dig ud i projektet eller har nogle spørgsmål eller idéer til nye måder at gøre det på, f.eks. brug af andre materialer, malemetoder eller andet. Det er altid dejligt at kunne lære af hinanden!