Kom vand, surdej, evt. gær, rørsukker, mel og havregryn i dejskålen til din røremaskine, og rør ingredienserne sammen til en lind masse uden klumper. Stil skålen til side med et klæde over.
Dej
Kom solsikkekernerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække i en halv-hel time sammen med dejen.
Riv gulerødderne groft på et rivejern.
Når den halve-hele time er gået hældes alt væsken fra solsikkekernerne, og de kommes i dejen sammen med de revne gulerødder og groft salt.
Ælt dejen på en røremaskine i et par minutter ved lav hastighed, til dejen er samlet, hvorefter maskinen skrues op på middel-høj hastighed i ca. 10 min, til dejen samler sig om dejkrogen og dejen kan bestå glutentesten. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et lille stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen!
Hæld dejen i en oliebeklædt skål og lad den hæve ved stuetemperatur i 1,5-2 timer til dejen er hævet lidt op og viser god aktivitet.
Kom lidt alm. mel, rismel eller en blanding i en hævekurv beklædt med et hørklæde, og drys ligeledes lidt mel og evt. grovvalsede havregryn ud på køkkenbordet. Kom dejen ud på køkkenbordet og fold siderne ind over hinanden, og rul derefter de modsatte sider ind over, så dejen får en spændstig overflade. Kom dejen i hævekurven ved at vende dejkuglen med foldningerne opad. Drys med lidt mel ovenpå, fold hørklædet ind over dejen, og sæt kurven på køl natten over. Gerne i 8-12 timer.
Bagning
Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en støbejernsgryde derind. Lad gryden stå i ovnen i en times tid og blive gennemvarm.
Når ovnen er klar klippes et stykke bagepapir på størrelse med brødet, og dejen vendes ud på bagepapiret på bordpladen. Tag forsigtigt hævekurven og klædet af dejen, så klædet ikke hænger i. Snit evt. et mønster i dejen og fordel lidt ekstra grovvalsede havregryn ovenpå.
Kom dejen (inkl. bagepapir) forsigtigt i den varme gryde, læg låget på, og sæt gryden i den varme ovn. Bag brødet i ca. 35 minutter, og derefter uden låg i ca. 10-12 min til det er mørkt gyldent på toppen.
Når brødet er færdigt, sprødt og lyder hult, når du banker på det, vendes det ud af gryden på en bagerist.
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.