fynsk-brunsviger-snasket-og-laekker
Udskriv
5 fra 4 stemmer

Koldhævet brunsviger med surdej

Forb. tid20 min
Tilb. tid18 min
Hævetid8 t 59 min
Samlet tid38 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

Dej

  • 150 ml kærnemælk
  • 10 g gær
  • Evt. et par spsk surdej (som er fodret, aktiv og klar til bagning) (kan udelades)
  • ¼ tsk kardemomme (kan udelades)
  • 1 lille æg
  • 20 g rørsukker
  • 200 g hvedemel
  • 80 g fuldkorns hvedemel
  • tsk havsalt
  • 40 g blødt smør (i tern)

Fyld

  • 130 g smør
  • 130 g brun farin
  • 30 g sirup
  • ½ tsk kanel (kan udelades)
  • Evt. drys med lidt brun farin inden bagning

Evt. ekstra topping, hvis man er til det

  • Slik
  • Marcipanbånd
  • Flødeskum

Sådan gør du

Aftenen før

  • Opløs gæren i surdej og mælk
  • Tilføj de resterende ingredienser, og rør dem sammen på lav hastighed
  • Ælt dejen ved middel hastighed i 5 min. Tilføj smør, og ælt videre i ca. 10 min til dejen er glat og smidig
  • Kom dejen i en bøtte, beklæd den med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve natten over i køleskabet

Om morgenen

  • Tænd ovnen på 180 grader, og lad dejen stå og temperere på køkkenbordet, imens du laver fyldet
  • Smelt og rør ingredienserne til fyldet sammen på middel varme. Lad det koge op kort, og lad det køle et øjeblik imens du forbereder dejen.
  • Kom dejen i en rund form med en diameter på 27 cm. Gør dine fingre våde, og pres/træk forsigtigt dejen helt ud til kanterne, og brug dine fingre til at lave fordybningerne i dejen (ikke hele vejen igennem). Kom fyldet på, lav fordybninger samme steder igen, og sæt dejen til hævning i ca. 20 min imens ovnen bliver varm 
  • Bag brunsvigeren i ca. 15 min på 180 grader alm. ovn.
  • Lad brunsvigeren køle af inden du skærer i den