Udskriv
fynsk-brunsviger-snasket-og-laekker

Koldhævet brunsviger med surdej

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 18 minutter
Hævetid 8 timer 59 minutter
Samlet tid 38 minutter
Antal 6 personer

Ingredienser

Dej

  • 150 ml kærnemælk
  • 10 g gær
  • Evt. et par spsk surdej (som er fodret, aktiv og klar til bagning) (kan udelades)
  • ¼ tsk kardemomme (kan udelades)
  • 1 lille æg
  • 20 g rørsukker
  • 200 g hvedemel
  • 80 g fuldkorns hvedemel
  • tsk havsalt
  • 40 g blødt smør (i tern)

Fyld

  • 130 g smør
  • 130 g brun farin
  • 30 g sirup
  • ½ tsk kanel (kan udelades)
  • Evt. drys med lidt brun farin inden bagning

Evt. ekstra topping, hvis man er til det

  • Slik
  • Marcipanbånd
  • Flødeskum

Sådan gør du

Aftenen før

  1. Opløs gæren i surdej og mælk

  2. Tilføj de resterende ingredienser, og rør dem sammen på lav hastighed

  3. Ælt dejen ved middel hastighed i 5 min. Tilføj smør, og ælt videre i ca. 10 min til dejen er glat og smidig

  4. Kom dejen i en bøtte, beklæd den med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve natten over i køleskabet

Om morgenen

  1. Tænd ovnen på 180 grader, og lad dejen stå og temperere på køkkenbordet, imens du laver fyldet

  2. Smelt og rør ingredienserne til fyldet sammen på middel varme. Lad det koge op kort, og lad det køle et øjeblik imens du forbereder dejen.

  3. Kom dejen i en rund form med en diameter på 27 cm. Gør dine fingre våde, og pres/træk forsigtigt dejen helt ud til kanterne, og brug dine fingre til at lave fordybningerne i dejen (ikke hele vejen igennem). Kom fyldet på, lav fordybninger samme steder igen, og sæt dejen til hævning i ca. 20 min imens ovnen bliver varm 

  4. Bag brunsvigeren i ca. 15 min på 180 grader alm. ovn.

  5. Lad brunsvigeren køle af inden du skærer i den