300ghvid hvede ((kan erstattes af anden type fuldkornsmel))
50ghavregryn
1spskæblecidereddike((kan udelades))
Instruktioner
Dej
Kom vand, gær og honning i skålen til din røremaskine og rør indtil alt er opløst
Kom mel og havregryn ned til væsken lidt af gangen, tilsæt salt og æblecidereddike og rør på lav hastighed til dejen er fri for klumper
Når dejen er fri for klumper skrues maskinen op på middel hastighed, og der røres i ca. 5 min
Lad dejen stå i 10 minutter, og tænd herefter maskinen på høj hastighed. Rør indtil dejen slipper siderne på skålen og kan bestå glutentesten. Dette tager ca. 10 min
Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand, tager et stykke dej mellem to fingre og strækker den. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen! Det er meningen, at dejen er tynd.
Sæt dejen til hævning natten over med et klæde over skålen. Jeg hælder min dej ned i en oliebeklædt bøtte, da det gør den nemmere at få ud morgenen efter, uden at luften bliver ødelagt
Bagning
Et par timer før bagning tages dejen ud af køleskabet, så den "vågner"
Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad en bageplade stå derinde og blive varm
Drys mel på køkkenbordet, vend dejskraber i melet og hæld dejen ud af skålen vha. dejskraberen
Skær én bolle ud af dejen af gangen og pas på ikke at ødelægge luftbobler undervejs. Fold bolledejen ind over hinanden fra begge sider og placer bollen med folderne ned ad på et stykke bagepapir
Fortsæt proceduren indtil du har fyldt bagepapiret med boller
Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den
Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 10 min, hvorefter du skruer ned til 200 grader varmluft og bag dem i yderligere 10-15 min
Når du tager bollerne ud skal de være mørke og gyldne. De er bedre hvis de får lidt farve, da det gør dem sprødere udenpå og mere fugtige indeni.
Køl dine boller på en rist inden de spises
Noter
Obs! Mel kan være meget forskelligt, så målene er vejledende!Hvis du ikke bruger alt dejen på en gang kan du opbevare den i køleskabet til morgenen efter. Inden du bager resten af dejen, skal den stilles ud på køkkenbordet et par timer før, så dejen "vågner"
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.