Kom mælk, gær, honning, kardemomme, kanel og ingefær i en røreskål til en røremaskine og rør indtil gæren er opløst.
Rør ægget i væsken, og tilsæt hvedemel, sigtet speltmel og til sidst salt lidt efter lidt under omrøring.
Skær det bløde smør i tern og stil til side.
Ælt dejen i ca. 12-15 min ved middel-lav hastighed til dejen er blank, smidig og slipper kanterne på skålen. Tilsæt smørret ca. halvvejs, så det har god tid til at blive inkorporeret godt i dejen.
Stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtigt viskestykke over. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
Brud
Imens dejen hæver igangsættes fyldet. Rist hasselnødderne på en pande til de er gyldne og gnid skallerne af.
Hak de afskallede hasselnødder og den mørke chokolade groft og kom i en lille skål.
Riv æblerne groft og stil til side. Pres evt. lidt væske ud af æblerne, men endelig ikke for meget, da det giver ekstra fugt til bollerne.
Når dejen er færdighævet hældes den ud på et meldrysset bord og trækkes ud i bredden, så der er god plads til fyld.
Lav en fordybning i midten af dejen og fyld den med hasselnødder, mørk chokolade, revet æble og æg. Fold dejens sider ind over fyldet og hak dejen godt i stykker, så det hele bliver blandet sammen.
Del dejen i 15 lige store stykker og placer æblebrudene på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk dem med et viskestykke og lad dem hæve i 30 min imens ovnen varmer op.
Bagning
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Bag æblebrudene i ca. i 12-15 min til de er gyldne.
Placer æblebrudene på en rist og nyd dem lune med smør.
Har du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @groedgrisen eller #groedgrisen på dine billeder på instagram.